playlist: Podcast Curious Ears Season 3 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren

In 2020 klinken we op 75 jaar muziekpioniers

In 1945 organiseert Walter Maas een concert in Huize Gaudeamus in Bilthoven. Met maar liefst tweehonderd bezoekers markeert dit concert het begin van de Stichting Gaudeamus.
In 2020 bestaat Gaudeamus 75 jaar. En dat gaan we groots vieren met speciale concerten en activiteiten. Klink je mee op de volgende 75 jaar?

DOE MEE EN KLINK MEE
Draag bij aan de volgende 75 jaar Gaudeamus met een eenmalige gift van € 75. Doe nu een eenmalige donatie

 

KLINK MEE – 2020 – DOE MEE – 2020 – DENK MEE – 2020 – LUISTER MEE – 2020 – KLINK MEE

 

Wist je dat Gaudeamus-oprichter Walter Maas, een Duitse textielingenieur, in 1933 emigreerde naar Nederland en tijdens de Tweede Wereldoorlog als onderduiker heeft gewoond in Huize Gaudeamus?

 

 

 

 

Wist je dat Walter Maas als dank voor alle hulp en steun die hij van Nederlanders had ontvangen, na de oorlog het huis beschikbaar stelde aan jonge componisten en musici?

 

 

 

 

Wist je dat vele inmiddels wereldberoemde muziekpioniers, waaronder Ton de Leeuw, John Cage, György Ligeti, Edgar Varèse en Karlheinz Stockhausen, elkaar in het huis hebben ontmoet?

 

 

 

Wist je dat György Ligeti’s iconische Poème Symphonique voor 100 metronomen een opdracht was van Gaudeamus en in 1963 in première ging tijdens de Gaudeamus Muziekweek?

 

 

Wist je dat de allereerste Gaudeamus Award in 1955 werd uitgereikt aan Peter Schat en dat sindsdien het winnen van deze prijs een internationale doorbraak betekende voor vele componisten, waaronder Unsuk Chin, Louis Andriessen, Yannis Kyriakides, Michel van der Aa en Anna Korsun?

 

 

 

 

Wist je dat Gaudeamus al sinds de oprichting een internationaal bekend staat als innovatieve hotspot voor nieuwe muziek en een belangrijke rol speelt als festival, ontwikkelplek, promotor, podium, producent en opdrachtgever in het presenteren van toekomstige generaties muziekpioniers die hun sporen zullen nalaten in de muziekgeschiedenis?

 

 

 

Wist je dat Gaudeamus in 75 jaar een rijk archief heeft opgebouwd van nog veel meer foto’s, partituren, geluidsopnamen, boeken, artikelen en correspondentie van onschatbare waarde? En dat Gaudeamus de juwelen uit het archief graag wil digitaliseren om met de hele wereld te kunnen delen tijdens het jubileum in 2020?

DOE MEE EN DENK MEE
Om onze plannen te verwezenlijken zijn we op zoek naar personen die aan onze plannen willen bijdragen. Meedoen? Stuur een mail naar gaudeamus75@gaudeamus.nl en we nemen contact met je op om jouw persoonlijke bijdrage samen vorm te geven.

KLINK MEE – 2020 – DOE MEE – 2020 – DENK MEE – 2020 – LUISTER MEE – 2020 – KLINK MEE


Portret Walter Maas in Huize Gaudeamus
foto: Anna van Kooij

Overige beelden: collectie Nederlands Muziek Instituut, Den Haag