playlist: Podcast Curious Ears Season 3 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren

Nieuwe noten voor Emine Bostancı

Ben jij een componist en jonger dan 35 jaar? Woon of studeer je in Nederland en wil je dat jouw muziek wordt gespeeld op het Grachtenfestival, Gaudeamus en November Music? Stuur dan een schets in voor een nieuwe compositie voor kemenche- en lyraspeler Emine Bostancı!


Foto: Lucas Kemper

Emine Bostancı heeft een passie voor snaarinstrumenten en zang. Ze groeide op in Istanbul en begon haar muzikale reis met de kemenche van Istanbul – een soort traditioneel snaarinstrument dat in verschillende vormen voorkomt in het oostelijke Middellandse Zeegebied. Later in haar leven vervolgde ze haar studie en verkende ze de Kretenzische lyra onder leiding van Ross Daly. Tegenwoordig heeft ze een academische carrière en doet ze onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam.

Emine’s artistieke visie draait om het bevorderen van een dialoog tussen diverse modale en tonale talen, evenals ritmische dialecten. Ze probeert de Ottomaans-Turkse makam en taksim te verweven met de eeuwenoude melodieuze reacties van de Zijderoute, en gaat een diepgaand gesprek aan met hedendaagse klassieke muziek. Emine wil graag samenwerken met componisten die het vermogen bezitten om de grenzen van deze instrumenten te verleggen en tegelijkertijd hun lyrische textuur en eeuwenoud erfgoed te behouden.

Je kunt ervoor kiezen om voor de kemenche van Istanbul of de Kretenzische Lyra te schrijven. Daarnaast zou je elektronica kunnen gebruiken. Uiteindelijk zullen drie stukken tijdens concerten op het Grachtenfestival, Gaudeamus en November Music worden uitgevoerd, waar ook celliste en zangeres Maya Fridman aan meedoet.

Voor een goed overzicht en indruk van de instrumenten kun je de onderstaande demonstratievideo’s bekijken.

Kemenche van Istanboel:

Kretenzische Lyra met resonantiesnaren:

Voor een gedetailleerde demonstratie van instrumenten, kenmerken en specificaties kun je contact opnemen via eminebostanci [at] live [dot] com.

Geïnteresseerd?
Stuur een compositieschets in met een maximale lengte van één minuut. Wij ontvangen graag bladmuziek/PDF én een midi-file (MP3). Op basis van de schets worden maximaal zes uitgenodigd voor een Reading Session om verder in gesprek te gaan met Emine Bostancı. Op basis daarvan worden vier componisten geselecteerd die hun schets kunnen uitwerken tot een compositie van 5-7 minuten. Het stuk zal minimaal drie keer worden uitgevoerd en beleeft de première tijdens het Grachtenfestival. Daarnaast zal het ook nog tijdens Gaudeamus en November Music ten gehore worden gebracht. Voor de geselecteerde componisten is een honorarium van €750 beschikbaar.

Tijdlijn

  • 22 februari Deadline eerste schets
  • 1 maart selectie 6 componisten
  • 8 maart Reading session in Muziekhuis Utrecht
  • 22 maart definitieve selectie
  • 8 mei deadline voor definitieve partituur
  • 26 augustus concert Grachtenfestival
  • 8 september concert Gaudeamus
  • 10 november concert November Music