Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren

Ralph van Raat

Ralph van Raat

De Nederlandse pianist Ralph van Raat won het Internationale Gaudeamus Vertolkers Concours in 1999. Dit betekende de eerste Nederlandse winnaar van het concours sinds 25 jaar. Met een leeftijd van slechts 21 jaar stormde Ralph van Raat door de preliminaire rondes naar de finale en won de prijs.

Deze oprechte voorvechter voor nieuwe muziek gaat geen uitdaging uit de weg. In een korte tijd maakte hij zich een gigantisch repertoire eigen, waaronder veel stukken die speciaal voor hem werden geschreven. Hij is ook een gepassioneerd en charismatisch pleitbezorger van hedendaagse klassieke muziek. Van Raat wint geregeld harten met zijn toegankelijke uitleg van muziek tijdens zijn concerten.

Ralph van Raat wordt gefeliciteerd door juryleden Irvine Arditti en Claude Helffer

Voor het 75e jubileum van Gaudeamus gaven we de opdracht aan Karen Tanaka – winnares van de Gaudeamus Award voor componisten in 1987 – om een vervolg op haar Techno Etudes te schrijven voor Ralph van Raat. Dit stuk werd vervolgens gespeeld tijdens een tour door Nederland en daar buiten. Een van deze optredens was te zien als live stream en kan hieronder teruggekeken worden:

https://youtu.be/CfeFsTrkqx4