Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren

Combitip: Russian Futurism + Close Call

Combineer 2 concerten op één dag voor een scherpe prijs!

12.30-13.30 RUSSIAN FUTURISM – Utrecht String Quartet + Thorwald Jørgensen (TivoliVredenburg, Hertz)

14.30-15.30 Close Call (TivoliVredenburg, Pandora)

RUSSIAN FUTURISM – Utrecht String Quartet + Thorwald Jørgensen
De Nederlandse slagwerker Thorwald Jørgensen is één van de op één hand te tellen musici wereldwijd die zich wijden aan de theremin. Hij verzamelt minutieus al het repertoire voor dit allereerste volledige elektronische instrument, in 1919 uitgevonden door de Rus Leo Theremin, en moedigt componisten aan er nieuw werk voor te schrijven. Deze middag speelt hij met het Utrecht String Quartet: een gloednieuw opdrachtwerk van Simon Bertrand voor deze bezetting, Dalit Hadass Warshaws Transformation en zijn eigen compositiedebuut Distant Shores.

Zeven jaar na de uitvinding van de theremin schreef de futuristische Russische componist Aleksandr Mosolov zijn eerste strijkkwartet. Het Utrecht String Quartet combineert dit intrigerende, mechanische en dissonante werk met drie Russische stomme films uit de jaren ‘20 van de vorige eeuw. De vier delen van Mosolov’s strijkkwartet worden door het hele concert heen geweven. Ook het strijkkwartet van Sky Macklay staat vol van mechanisch gespeelde, op hol geslagen frases, die in het middenstuk oplossen in ijle drones – bijna als een thereminkwartet.

Close Call
Het concert begint: telefoons AAN! Installeer de speciale app, maak van je telefoon een muziekinstrument en speel mee met een tienkoppige bigband met drie drummers. Maar pas op! Bespeel jij je telefoon – of bespeelt je telefoon jou?

De nieuwe muziekvoorstelling van Arthur Wagenaar (Susies Haarlok) gaat over de impact van de smartphone. Het internet is overal, Facebook weet alles en Google is de nieuwe god. Kijk jij ook 221x per dag op je telefoon? Wie volg jij? Wie volgt jou? Wat doet dat met ons? Close Call laat het je op overweldigende manier ervaren.

> De app is gratis en werkt op Android en iOS. Zoek op CLOSE CALL LIVE in Google Play en de App Store.