playlist: Opnames Gaudeamus Festival 2023 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren

Combitip: Composer on Stage – Shalygin + Late Night World Premieres #1

Combineer 2 concerten op één dag voor een scherpe prijs!

20.15-22.15 Composer on Stage – Shalygin (TivoliVredenburg, Grote Zaal)

22.30 – 23.15 Late Night World Premieres #1 (TivoliVredenburg, Cloud Nine)

Composer on Stage – Shalygin
“Waarom hebben requiems altijd maar één Lacrimosa, de smeekbede om eeuwige rust voor arme zondaars? Alles wat componisten hebben te zeggen is hier samengebald, wat het voor mij tot het mooiste deel van een requiem maakt.”, aldus Maxim Shalygin. Zijn eigen Lacrimosa, voor de bijzondere bezetting van zeven violen, dat hij schreef in opdracht van Gaudeamus en November Music, bestaat uit niet minder dan dertien kleinere Lacrimosa’s.

In ‘Composer on Stage’ doet Maxim een boekje open over zijn muziek en zijn inspiratiebronnen. Ook het publiek zit op het podium van de Grote Zaal, om zo dicht mogelijk op de muziek te kunnen zitten. Het interview, de video- en audiofragmenten en de wisselwerking tussen gast en presentator halen de laatste onzichtbare muur tussen jou, de musici en de muziek neer voor een intense en onvergetelijke ervaring.

Late Night World Premieres #1
Genomineerd worden voor de Gaudeamus Award is natuurlijk een hele eer, maar je moet ook direct aan de slag: met de nominatie komt een opdracht om een kort nieuw werk te schrijven voor het ensemble-in-residence van het aankomende festival. Dit jaar mochten de vijf genomineerde componisten aan de slag voor de uitdagende, ongewone bezetting van het Haagse ensemble Kluster5: viool, saxofoon, slagwerk, gitaar en piano.

De afgelopen maanden werkten de vijf genomineerden nauw samen met de jonge musici van Kluster5, die gezien hun ongewone verzameling van instrumenten al ruimschoots gewend zijn vooral gloednieuw, voor hen gecomponeerd materiaal te spelen, en die zich flexibel bewegen tussen verschillende genres: hedendaags klassiek, jazz, pop, improvisaties. Deze avond gaan de eerste drie stukken in première in nachtclubsfeer in Cloud Nine, op vrijdagavond klinken de laatste twee.