playlist: Opnames Gaudeamus Festival 2023 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren

Combitip: Landscape Series #1 + Late Night World Premieres #2

Combineer 2 concerten op één dag voor een scherpe prijs!

20.45-22.00 Landscape Series #1 (Geertekerk)

22.30-23.15 Late Night World Premieres #2 (TivoliVredenburg, Cloud Nine)

Landscape Series #1
Hoe vat je de werkelijkheid in een muziekstuk? De Amerikaanse componist Chaz Underriner, genomineerd voor de Gaudeamus Award 2017, is gefascineerd door het Griekse begrip ‘mimesis’ – de nabootsing van de werkelijkheid in kunst – en door het magisch-realisme van de Japanse schrijver Haruki Murakami. In zijn eigen werk richt hij zich specifiek op het landschap. Maar in plaats van de tweedimensionale landschapschilderijtjes die we kennen, maakt hij multisensorische werken waarin hij met video, field recordings en live muziek overweldigende werelden schetst. Vaak refereert hij daarbij aan Texas, waar hij tot voor kort woonde, maar ook over Graz maakte hij een stuk.

Underriner schreef tot nu toe al vijf verschillende Landscape-stukken, die hij allemaal zo componeerde dat ze gecombineerd konden worden in een ambitieuze audiovisuele installatie, die nu voor het eerst tot leven gewekt wordt. Het jonge, in Den Haag gevestigde internationale Ensemble Modelo62, dat er hun hand niet voor omdraait om te werken in ongewone bezettingen met interdisciplinaire experimenten, gaat de uitdaging aan om dit bijzondere werk in wereldpremière te brengen.

Late Night World Premieres #2
Het Haagse kwintet Kluster5 paart een ongewone bezetting aan een eclectisch, flexibel geluid. Met viool, saxofoon, slagwerk, gitaar en piano spelen ze alles tussen hedendaags klassiek en jazz. Ze werken vaak samen met jonge componisten, maar spelen net zo graag improvisaties of eigen geschreven stukken. Tijdens Gaudeamus Muziekweek 2017 zijn ze ensemble-in-residence en spelen ze in die hoedanigheid twee concerten met gloednieuwe werken, die de vijf genomineerden van de Gaudeamus Award speciaal voor hen schreven als onderdeel van hun nominatie.

Op de donderdagavond klinken drie wereldpremières, in dit concert de laatste twee. Het concert wordt gecompleteerd met een nieuw stuk van de Griekse componist Georgia Koumará en Cloud Nine wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot een knusse nachtclub.