playlist: Opnames Gaudeamus Festival 2023 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren

Combitip: Meditative guitars + We cannot sleep

Combineer 2 concerten op één dag voor een scherpe prijs!

12.30-13.30 Meditative Guitars (TivoliVredenburg, Cloud Nine)

14.00-15.00 We cannot sleep (Theater Kikker)

Meditative Guitars
Ensemble Klang is zeer nauw verbonden met Gaudeamus – ze staan vrijwel ieder jaar op het festivalprogramma en verzorgden in 2012 een zinderend slotconcert. Maar ook met de genomineerden van de Gaudeamus Award 2017 hebben ze een sterke band. Zo schreef Ivan Vukosavljević zijn genomineerde werk The Atlas Slave oorspronkelijk voor Klang voor het Spring Festival 2016. Vandaag spelen ze dit vloeiende stuk, gebaseerd op Michelangelo’s “non-finito” sculpturen, opnieuw.

Ook met Ethan Braun werkte het ensemble al verschillende keren. Toen Ethan Braun genomineerd werd, ontstond dan ook al snel het idee dat Braun een gloednieuw werk voor het ensemble zou schrijven. Ook staat Brauns Discipline op het programma, een bedrieglijk rechtlijnig, meditatief werk, dat gebaseerd is op de gitaarstemming van Joni Mitchells Woodstock.

We cannot sleep
Componist en regisseur Luke Deane ken je misschien nog van 3 Cars, de operaproductie uit 2015 waarin radiografisch bestuurbare auto’s de hoofdrol speelden in een tragisch liefdesverhaal. Een bijzondere productie, die zowel fans als critici wist te verrassen met deze ongewone combinatie, en die veel indruk maakte bij het publiek tijdens Gaudeamus Muziekweek 2015.

En dan nu Luke Deane’s nieuwste creatie: We Cannot Sleep. Een baanbrekende productie die het publiek door middel van virtual reality onderdompelt in de wereld van de opera. We Cannot Sleep gaat over een unieke relatie tussen een dame en een jong meisje dat in haar dromen verschijnt. Ze raken naarmate de tijd verstrijkt steeds meer gesteld op elkaar, maar zijn zich ook bewust van de vergankelijkheid van hun virtuele vriendschap. De dame lijkt de realiteit steeds verder uit het oog te verliezen, totdat de ware identiteit van het jonge meisje wordt onthuld. Vanaf dan staat hun vriendschap op gespannen voet met de realiteit en staan de verhoudingen op scherp.

Je wordt tijdens de opera voorzien van een VR-bril en geïnstrueerd wanneer deze gebruikt moeten worden. Ben jij klaar voor je allereerste Virtual Reality opera?