Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren

Festival

Ambition – Ensemble Klang

Dit event heeft inmiddels plaatsgevonden. Klik hier voor ons actuele concertprogramma.

Ambition is de ambitieuze ‘ambient music’ onderneming van de Amerikaanse componist en oud-genomineerde voor de Gaudeamus Award 2017, Ethan Braun.

Voor Ambition is zijn uitgangspunt de overeenkomende oorsprong van de woorden ‘ambition’ en ‘ambient’. Beide woorden stammen namelijk af van het Latijnse woord ‘ambītus’ dat omcirkelen betekent. Dit omcirkelen keert terug in de instrumentatie. Denk aan cirkelvormige instrumenten als gongs en tamtams en een opstelling van metaalplaten opgehangen in een cirkel waartussen musici ronddwalen. Ook het publiek mag zich rondom en tussen deze opstelling bewegen.

De metaalplaten brengen een meditatief gegalm voort dat meelift op de klanken van versterkte gitaren en synthesizers. Van tijd tot tijd verschijnt er een menselijke stem. Het stuk houdt het midden tussen een installatie en traditioneel concert. Het vormt een veranderend, zich ontwikkelend ecosysteem waarin de luisteraar zich kan laten onderdompelen.

Het Haagse Ensemble Klang, opgericht in 2003, behoort met zijn innovatieve programma’s, het geven van opdrachten en het oprichten van een eigen platenlabel tot één van de beste ensembles in Nederland. Het ensemble kenmerkt zich door zijn energie en passie voor de hedendaagse muziek en door de unieke en toch veelzijdige instrumentatie, bestaande uit saxofoons, trombone, keyboards, percussie, gitaar en elektronica.

Ensemble Klang

Ethan Braun - Ambition

Download de programmatoelichting