Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren

Festival

Black MIDI – Stargaze & Uitreiking Gaudeamus Award 2018

Dit event heeft inmiddels plaatsgevonden. Klik hier voor ons actuele concertprogramma.

Dit jaar bestaat Stargaze vijf jaar. En in die tijd hebben ze gewerkt met musici uit allerlei stijlen. Met Sonic Youth’s Lee Renaldo, Julia Holter, Nils Frahm en nog veel meer. Het ensemble is inmiddels zeer bekwaam in het aannemen van vele gedaanten en vormen. Stargaze’s artistiek leider André de Ridder staat als dirigent ook op de bok bij menig orkest. Zo werkte De Ridder vorig jaar met het Toronto Symphony Orchestra en met componist (én nu jurylid voor de Gaudeamus Award) Nicole Lizée. Na deze eerste vruchtbare samenwerking arrangeert zij haar werk Black MIDI nu voor de Stargaze bezetting.

Lizée’s werk kenmerkt zich door een multi-gelaagdheid in muziek en beeld. Met behulp van elektronica bewerkt ze zowel de muziek als het beeld met glitches om imperfecties aan te brengen. Aart Strootman (winnaar van de Gaudeamus Award 2017) en Morris Kliphuis zijn zowel als uitvoerders als componist vast verbonden aan Stargaze. Zij brengen een hommage aan hun favoriete popband: The Beach Boys. In een suite waarin werk van Smile, het tot legendarische proporties uitgegroeid nooit gepubliceerde album van The Beach Boys, als basis dient voor een geheel eigen compositie.

Het concert sluit af met de uitreiking van de Gaudeamus Award aan één van de zes genomineerde jonge muziekpioniers. Sinds 1957 reikt Gaudeamus jaarlijks de award uit aan aanstormend compositietalent. De Award bestaat uit een aanmoedigingsprijs van €5000.

Foto © Emanuel Florakis

Stargaze o.l.v. André de Ridder

Nicole Lizée - Black MIDI
Aart Strootman & Morris Kliphuis - Beach Boys Suite

Download de programmatoelichting