playlist: Opnames Gaudeamus Festival 2023 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren
Festival

Cursus Nieuwe Muziek

Dit event heeft inmiddels plaatsgevonden. Klik hier voor ons actuele concertprogramma.

Terug naar het jaar 2000. Musicoloog Thea Derks neemt je tijdens deze twee uur durende cursus mee langs de hedendaagse muziek van de afgelopen twintig jaar – maar natuurlijk zonder de 20ste eeuw (Schönberg!) over te slaan.

Juist in het meest recente verleden van de hedendaagse muziek zijn er grote verschuivingen en vernieuwingen opgetreden. De grenzen tussen klassieke muziek en populaire muziek zijn vervaagd. Elektronica en multimedia nemen een prominente plek in en bieden een veelvoud aan nieuwe mogelijkheden in klank en geluid.

Aan de hand van muziekvoorbeelden van verschillende belangrijke composities uit deze periode verkrijg je een auditief beeld van de hedendaagse muziekontwikkeling van de 21e eeuw.​ Met de kennis van deze cursus in je achterzak is het nóg leuker luisteren naar de allernieuwste composities van het festival.

Binnenkort verschijnt Een os op het dak: moderne muziek in vogelvlucht, waarin Derks de ontwikkelingen in de 20e en 21e eeuw onder de loep neemt. De uitgave wordt 13 september gepresenteerd in Muziekgebouw aan ’t IJ maar is al te verkrijgen in de voorverkoop via bijgaande link: https://www.boekenbestellen.nl/boek/een-os-op-het-dak/28472

Foto © Anna van Kooij