playlist: Opnames Gaudeamus Festival 2023 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren

Combitip: Frankfurt Youngsters + RE-FUSE

Combineer 2 concerten op één dag voor een scherpe prijs!

18.30-19.45 Frankfurt Youngsters (Theater Kikker)

20.30-21.45 RE-FUSE (Theater Kikker)

Frankfurt Youngsters
Zoals iedere slimme voetbalclub werkt aan het spotten en opleiden van jong talent, zo bouwt ook het Duitse Ensemble Modern aan hun eigen toekomst: sinds 2003 hebben ze daarvoor hun educatieprogramma de International Ensemble Modern Academy (IEMA). Hierin worden jonge musici opgeleid in een éénjarige masteropleiding en doen ze uitgebreide concertervaring op in meer dan 20 concerten per jaar met 20e- en 21-eeuws repertoire. Het ensemble werkt daarbij nauw samen met het Ensemble Modern en diverse toonaangevende componisten en dirigenten.

Vanavond brengt het ensemble wereldpremières van drie jonge vrouwelijke componisten: de Gentse componist Maya Verlaak, die al eerder met zowel IEMA als Ensemble Modern werkte, Genevieve Murphy uit Amsterdam en de in Japan geboren en momenteel in Oostenrijk wonende en werkende Yukiko Watanabe. Plus een wereldpremière van de Turkse componist Utku Asuroglu, die in 2015 genomineerd was voor de Gaudeamus Award. De jonge componisten werden geselecteerd door het Europese Ulysses Network en werkten in april en augustus in Frankfurt samen met de musici aan de totstandkoming van hun stukken.

RE-FUSE
a stage event as sound / a sound as a stage event

Hoe klinkt een podium? Hoe ziet geluid eruit? Met dat soort vragen startte de Griekse componist/maker en Gaudeamus’ artist-in-residence Thanasis Deligiannis onderzoeksplatform RE-FUSE, een samenwerking tussen de Greek National Opera en Gaudeamus. Hij verzamelde kunstenaars met verschillende achtergronden uit de muziek, theater en dans, om in online rondetafelgesprekken en live workshops onderzoek te doen naar diverse onderwerpen op de grens van muziek en theater. Zoals de muzikale kwaliteit van spraak.

Anderhalf jaar, een try-out op Opera Forward Festival 2016 en een gezamenlijke werkweek afgelopen mei verder, presenteren ze vandaag hun bevindingen aan het publiek. Op een avond die performance én lezing in één is. Een open discussie met het publiek over wat zij verwachten van muziektheater, spontane try-outs van verschillende scènes en een zoektocht naar waar theater en muziek elkaar raken.