playlist: Opnames Gaudeamus Festival 2023 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren

Gaudeamus 75: NTR Zaterdagmatinee

Dit event heeft inmiddels plaatsgevonden. Klik hier voor ons actuele concertprogramma.

Dit jaar bestaat Gaudeamus 75 jaar. Dat vieren we tijdens de Gaudeamus Muziekweek, maar ook tijdens verschillende concerten over het hele land waarin gloednieuwe opdrachtwerken klinken van componisten die een nauwe band hebben met Gaudeamus.

In driekwart eeuw groeide Gaudeamus uit tot een wereldwijd begrip. Tal van internationaal bekende componisten wonnen de Gaudeamus Award: van onze eigen Louis Andriessen tot de Koreaanse Unsuk Chin. Van de Amerikaanse Pauline Oliveros tot de Cypriotisch-Nederlandse Yannis Kyriakides.

In opdracht van het jubilerende festival schrijf Kyriakides een nieuw stuk voor orkest, vier stemmen en elektronica. Op het moment van schrijven zit hij midden in de schetsfase. “Het begin van een compositie is altijd weer een hoogst volatiel proces,” laat hij weten. “Ik begin vaak meerdere ideeën uit te werken, tot ik zie welke het meest potentieel heeft.” Een eerste idee om aan de slag te gaan met samples uit het rijke Gaudeamusarchief heeft Kyriakides zojuist naar de prullenbak verwezen: “Tijd voor plan B.”

MEER INFO & KAARTEN

 

Met financiële ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten

PROGRAMMA

Yannis Kyriakides - One Hundred Years (wereldpremière)
Béla Bartók - Pianoconcert nr. 3
Igor Stravinsky - Agon

UITVOERENDEN

Radio Filharmonisch Orkest
Silbersee
Karina Canellakis - dirigent
Pierre-Laurent Aimard - piano

Partners

NTR ZaterdagMatinee