Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren

Festival

Gaudeamus @ Molen de Ster

Dit event heeft inmiddels plaatsgevonden. Klik hier voor ons actuele concertprogramma.

In de Utrechtse wijk Lombok, op loopafstand van het centrum, bevindt zich een unieke houtmolen: De Ster. Een idyllisch plekje helemaal ontdaan van de hectiek van de stad omringd door groen en water. Gaudeamus presenteert hier in het kader van Open Monumentendag een gratis (en prettig) toegankelijk programma, zowel in de molen als op het erf.

Foto ‘De stem van de molen’ © Clara Rivière Visier

17:00-17:45 | De stem van de molen – Iris van der Ende / Yvonne Freckmann
Theatermaker/harpiste Iris van der Ende maakt samen met componiste Yvonne Freckmann een performance waarin de molen letterlijk een stem krijgt. Een klankinstallatie is bevestigd op de wieken van de molen. Het geluid van de bewegende molen wordt samengevoegd met harpmuziek en een vertelling. Terwijl Van der Ende vertelt over de relatie die de molenaar heeft met zijn molen, beantwoordt de harp de klank die van de molen komt. Bij iedere windsterkte klinkt de performance anders. Soms fluistert de molen, soms zingt hij, maar altijd beroerd en verward de wind de compositie. Het publiek zit buiten, aan de voet van de molen. Met de blik op de ontketende wieken hoor je hoe de molen een stem krijgt.

18:00-18:30 | Goya – Giuseppe Doronzo
De Italiaanse baritonsaxofonist Giuseppe Doronzo presenteert zijn eerste solo album Goya. Doronzo verkent een vocabulaire waarin hedendaagse muziek, jazzimprovisatie en niet-westerse muziektradities samenkomen. Hij raakt geïnspireerd door stedelijke en natuurlijke omgevingen en elektronische geluiden. Dit resulteert in een introspectieve ervaring van de baritonsaxklanken. Met zijn saxofoonspel, solo of in samenwerking met onder meer Ava Trio, Benjamin Herman en Michael Moore, viel hij al positief op bij pers en publiek.

18:30-19:00 | Maya Fridman & Gagi Petrovic
Dit elektro-akoestische duo, bestaande uit cello, live elektronica en twee stemmen (mezzosopraan en bas-bariton), heeft een exploratieve en expressieve houding. Fridman en Petrovic maken hybride muziek, zowel in stijl als technologisch. Ze integreren muzikale elementen uit verschillende praktijken, zoals klassieke muziek, hedendaagse compositie, songwriting, ondergrondse elektronica en hun gedeelde achtergrond in Oost-Europese muziek. Hun stemgeluid en de klanken van de cello worden gecombineerd met het nieuw ontwikkelde technologisch instrument GEST, dat met behulp van handgebaren auditieve transformaties vormt. Fridman en Petrovic creëren nieuwe verbindingen tussen oude en nieuwe instrumenten om liedjes te zingen die je nog nooit eerder hebt gehoord.