playlist: Gaudeamus Highlight Selectie playlist
terug

Gaudeamus Saturday Night

Gaudeamus Muziekweek 2018, Silbersee, Stimmung

Gaudeamus Saturday Night brengt een barstensvol festivalprogramma in en rondom de zalen van TivoliVredenburg. Een avond gewijd aan de nieuwste muziek in al haar verschijningsvormen, van wringende minimal music tot experimentele elektronica. Het programma is nog niet helemaal rond, maar hierbij alvast een eerste tipje van de sluier.

Eerste namen van de line-up:

We creëren een speciale route in de avond waar “geconcentreerd luisteren” de boventoon voert. Wat dacht je van het spectaculaire en weinig uitgevoerde Stimmung van Karlheinz Stockhausen door de geweldenaars van Silbersee. Het stuk is een fascinerende, minimalistische compositie gecreëerd met niet meer dan zes tonen. Inmiddels 50 jaar oud maar nog immer relevant en terecht onderdeel van de canon van de hedendaagse muziek. ****Volkskrant

Het duo van Gareth Davis & Francis-Marie Uitti (basklarinet & cello) werken samen aan nieuw werk in vervolg op hun album Gramercy. Op dit album brengt het duo diverse speeltechnieken samen en weet het spookachtige drones en verstilde momenten te creëren. Ook bij hun composities is “geconcentreerd luisteren” aanbevolen.

De aftrap van Gaudeamus Saturday Night wordt gegeven door het Ulysses Ensemble, met daarin de onvolprezen Internationale Ensemble Modern Academie. Zij brengen onder meer werk van Anders Hillborg. In eerdere werken combineerde deze Zweedse componist samples van bestaande werken met noise en harmonie.

Tevens acte de présence van ons ensemble in residence van 2016, Oerknal!, met werk van jazzmusicus John Zorn“brilliant musical scientist” Nicole Lizée en Gaudeamus Award 2018 genomineerde Matthias Krüger. Voor Oerknal! staat naast de muziek, ook de rol van het publiek centraal waarmee het ensemble een nieuwe, holistische concertervaring teweeg wil brengen.

De komende maanden wordt de line-up uitgebreid met ridicule pop, funky live techno, en nog veel meer.