playlist: Gaudeamus 2019 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren
terug naar programma

Gaudeamus Saturday Night 2018

Gaudeamus Muziekweek 2018, keuzestress, festival in een festival, van noise tot minimal

Dit event heeft inmiddels plaatsgevonden. Klik hier voor ons actuele concertprogramma.

=> GA NAAR GAUDEAMUS SATURDAY NIGHT 2019

Gaudeamus Saturday Night brengt een barstensvol programma in en rondom de zalen van TivoliVredenburg. Een avond gewijd aan de nieuwste muziek in al haar verschijningsvormen, van wringende minimal music tot experimentele elektronica.

Download het tijdsschema hier

Ulysses Ensemble + IEMA Ensemble
Saturday Night vangt aan in de Grote Zaal met het omvangrijke (ruim 30 instrumentalisten) Ulysses Ensemble + IEMA Ensemble, een samenwerking tussen verschillende Europese organisaties en de Internationale Ensemble Modern Academy. Een prachtige dwarsdoorsnede van de hedendaagse muziek, met onder meer werk van Anders Hillborg, is het resultaat.

Kara-Lis Coverdale
De Canadese Kara-Lis Coverdale is volgens toonaangevende media zoals The Guardian “één van de meest opwindende componisten uit Noord-Amerika”; ze creëert met kistorgel en elektronica een dynamische live set, die nieuwe standaarden in de onbegrensde elektronische muziek zet.

CARMEN & Matthew Schoen
CARMEN is het alias van componist/producer Carmen Vanderveken. Ze gebruikt synthesizers en akoestische instrumenten om intieme, excentrieke, maar dansbare sonische sculpturen te creëren, die live ondersteund worden door de speelse en kleurrijke live visuals van Matthew Schoen.

Silbersee performs Stockhausen’s Stimmung
Silbersee brengt een avondritueel met de uitvoering van Stockhausen’s Stimmung, een fascinerende, minimalistische compositie waarin je als luisteraar in een laag voor laag opgebouwd klankenpalet langzamerhand de ‘zielen’ van de stemmen ontdekt. Onderdeel van de concentration asked route.

Gareth Davis en Frances-Marie Uitti
Bewapend met enkel basklarinet en cello brengen Gareth Davis en Frances-Marie Uitti een angstaanjagend en enerverend geluid voort. Dagdromen veranderen in nachtmerries. Fluisterende klanken de nek omgedraaid. Onderdeel van de concentration asked route.

BarmyFiveseveN performs the music of Cardiacs
De muziek van Cardiacs-frontman Tim Smith zit vol energie, humor, schoonheid en Britishness. Door een beroerte kan Smith zelf niet meer optreden. Zijn unieke mix van punk en progrock vol orkestrale vondsten wordt uitgevoerd door BarmyFiveseveN, een kleine bigband geformeerd door musici van het Conservatorium van Amsterdam.

Luke Deane – She Flies By Night
In de film/muziektheatervoorstelling She Flies by Night ontsnappen muzikale noten van het papier in een 3D-wereld. Deels film, deels score, vertelt de voorstelling het verhaal van de vrienden Ezra en David, die een romantisch moment beleven tot Ezra’s angst voor intimiteit hen uit elkaar drijft. Verloren in de duisternis, moeten ze hun persoonlijke gevoelens los van elkaar verwerken. Zullen ze hun weg terug naar elkaar vinden?

Plastiklova
Plastiklova is het Amsterdams duo van Laurent Warnier (vibrafoon) en componist/producer Yu Oda (elektronica). Vibrafoon en dansbare elektronica gaan een gewaagd en geslaagd huwelijk aan in een aanstekelijke en warme dansbare sound.

OKAPI presents Paper Ensemble
Is het mogelijk om een vel papier van 100 vierkante meter te plooien, vouwen, oprollen en te draaien in een fantasierijk en interessant muzikaal landschap? Kijk en luister naar het Paper Ensemble. Onderdeel van de concentration asked route.

Monoták – The Golden Years
Monoták is een collectief van 10 componisten die vanaf 2012 verschillende concerten en evenementen heeft georganiseerd. De componisten en musici hebben verschillende muzikale achtergronden, van jazz tot elektronische improvisatie en van pop tot hedendaags klassiek. Ze nemen vanavond The Pit geheel over en brengen hier een continue en verrassend programma.

Waanzee (Rosa Ensemble)
Waanzee is de rock-outfit van het Utrechtse Rosa Ensemble. Een band met een bijzondere dubbelbezetting: 2 elektrisch gitaren, 2 basgitaren, 2 drumstellen en 1 flamboyante zanger. Smerig groovende en kurkdroge rocksongs met bizarre hooks en briljante muzikale vondsten.

Ensemble Vonk: Songs for VONK
In Songs for VONK, een cross-over tussen hedendaags klassiek en avant-garde pop, nodigt componist en artistiek leider van VONK, Nicolien Soeter, componisten en songwriters uit om samen rond het thema evolutie een nieuw programma te schrijven. Met songs (liederen) van componisten Molly Joyce (USA), Brechtje (NL) en Nicoline Soeter (NL).

re- (1st Draft) – Thanasis Deligiannis + I/O
De Griekse componist en muziektheatermaker Thanasis Deligiannis is artist-in-residence bij Gaudeamus. Afgelopen voorjaar kon Deligiannis onder de hoede van SPR!TZL (het ontwikkelplatform voor jonge makers van Silbersee) werken aan de voorstelling re- (1st Draft), een solovoorstelling waarin de maker het publiek in zijn extraordinaire nachtclub ontvangt.

orkest de ereprijs
Jaarlijks organiseert orkest de ereprijs de Young Composers Meeting. Jonge componisten schrijven ultrakorte composities voor het eigenwijze collectief dat gekenmerkt wordt door blazers. De drie winnaars van de laatste YCM (Nursalim Yadi Anugerah, Patryk Kusiak en Alisson Kruusmaa) staan op het programma, naast nieuw werk van Ivan Vukosavljević (in opdracht van Gaudeamus) en Jonathan Brigg.

OKAPI presents Practical Music
Nieuw improtrio van Oscar Jan Hoogland met gitarist Jasper Stadhouders en drummer Frank Rosaly. Het expressieve en zeer fysieke spel van Stadhouders en Rosaly contrasteert met Hoogland die met zijn machines, sirenes, platenspelers, elektrisch clavichord en een gokautomaat het tempo bepaalt, als een machinist in de control rooms.

Sarah Davachi
Sarah Davachi maakt elektronische en elektroakoestische muziek, waarin ze antieke instrumenten en vergeten analoge geluiden uit voorbije tijden ontsluit. In haar werk streeft ze naar de ervaring van eindeloos inzoomen op een geluid, waarbij ze met simpele harmonische structuren een complexe wereld van overtonen en psychoakoestische effecten creëert.

Stranded FM Club Nine programma
Het Utrechtse online radio station Stranded FM host de Club Nine. Stranded FM staat bekend om zijn leftfield programmering, is wars en blijft ver van de mainstream:

  • Cengiz Arslanpay studeerde onder meer Music Design aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en bespeelt allerlei soorten windblazers uit Anatolische gebieden. Hij combineert de klanken van daze akoestische instrumenten met elektronische instrumenten. Zijn muziek bestaat voornamelijk uit een mix van klassiek Turkse klanken met een frisse, hedendaagse elektronische klankreis. Muziek die je meeneemt naar verschillende sonische werelden en tradities.
  • Coby Sey (with Ben Vince and Chris Calderwood) maakte veel indruk tijdens Le Guess Who? vorig jaar. Na gewerkt te hebben als begeleider van muzikanten als Mico Levi en Tirzah, is Sey nu ook solo actief. In zijn atmosferische muziek combineert hij live instrumenten met samples en invloeden uit de klassieke en experimentele muziek. Zijn werk is een weergave van de stomende maar verborgen erotiek van het Londense nachtleven.
  • Carla dal Forno is een Australische zanger, songwriter en multi-instrumentalist die rokerige en dreigende atmosferische liedjes maakt. Haar muziek raakt aan ambient, vintage post-punk, 80s synth pop, psychedelische folk en dub. Denk aan een herinterpretatie van Eno’s Another Green World in tinten bruin en blauw met goedkeuring van Nico.
  • Eva Geist, producer woonachtig in Berlijn, schetst imaginaire landschappen met de elegantie van minimal/synth muziek, vierde-wereldexotica, de wijdsheid van new age of de wazige patronen van motorik muziek.
lees meer