playlist: Opnames Gaudeamus Festival 2023 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren
Seizoen

Gaudeamus Sessies #24

Dit event heeft inmiddels plaatsgevonden. Klik hier voor ons actuele concertprogramma.

In de onregelmatig plaatsvindende Sessies presenteert Gaudeamus previews, voorproefjes en work-in-progress van jonge ensembles en talentvolle componisten, eigen producties of van partnerorganisaties. In Sessies #24 twee gloednieuwe duo’s met saxofonisten: Femke IJlstra en violist Merel Vercammen presenteren hun nieuwe voorstelling Het parlement der dingen en Koen Boeijinga en percussionist Sjahin During gaan een geïmproviseerd avontuur aan.

Persfoto Koen Boeijinga _ Sjahin During

Koen Boeijinga & Sjahin During
Saxofonist en houtblazer Koen Boeijinga nodigt percussionist Sjahin During uit voor een gloednieuwe samenwerking. Boeijinga is een van de spelers van improvisatiecollectief BUI, dit jaar ensemble-in-residence bij Gaudeamus. Samengekomen door hun fascinatie voor geschiedenis, cultuur en natuur gaan Boeijinga en During op een door improvisatie geleide ontdekkingstocht die muzikale werelden samenbrengt tot een krachtig en kleurrijk geheel. Een rijk scala aan verrassende instrumenten en klanken brengt nieuw leven in de oeroude combinatie van wind/percussie.

Het parlement der dingen
Saxofonist Femke IJlstra en violist Merel Vercammen slaan de handen ineen voor een nieuwe voorstelling gekoppeld aan de filosofische theorie The Parliament of Things van Bruno Latour, over het kunstmatige en problematische onderscheid dat mensen maken tussen natuur en maatschappij, en tussen wetenschap en politiek. Vier jonge aanstormende componisten maken nieuw werk dat reflecteert geeft op de huidige tijd in het licht van Latours theorie. Sarah Neutkens laat natuur en cultuur samensmelten in een mechanisch stuk met organische structuur. Karmit Fadael schrijft een stuk dat zowel binnen als buiten evenveel kracht uitstraalt. Aftab Darvishi benadrukt in haar werk de dualiteit van Latours theorie en Nuno Lobo schrijft een stuk over de fictieve politieke partij Venus Flytrap Union. Een divers palet aan nieuwe inzichten van een nieuwe generatie componisten.

Het parlement der dingen wordt ondersteund door het Fonds Podiumkunsten en Gaudeamus.

Foto: Heidi de Gier