playlist: Opnames Gaudeamus Festival 2023 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren
Festival

Hidden Agreements, the universe of Sedje Hémon – Ensemble Modelo62

Dit event heeft inmiddels plaatsgevonden. Klik hier voor ons actuele concertprogramma.

Het Haagse Ensemble Modelo62 speelt een nieuw programma rondom het recent herontdekte werk van de Nederlands-Joodse componist en beeldend kunstenares Sedje Hémon (1923-2011). Hémon ontwikkelde een unieke methode om beeld in geluid te vertalen en creëerde verschillende schilderij-composities. Toen ze al in de tachtig was ontwierp ze zelfs een virtual reality museum waar haar werk te zien en te horen was.

Haar oeuvre is ontdekt door Andrius Arutiunian en Marianna Maruyama die zo geïnspireerd raakten door haar werk dat ze besloten om haar gedachtegoed voort te zetten in nieuwe creaties. Ook gaven ze het werk van Hémon een internationaal podium. Tijdens Documenta 14 zijn haar schilderij-partituren te zien geweest in Kassel en Athene voor meer dan een miljoen bezoekers.

Het programma Hidden Agreements bestaat uit drie composities van Hémon (die door Ensemble Modelo62 afgelopen mei voor het eerst in 40 jaar weer zijn uitgevoerd) en twee nieuwe composities van Andrius Arutiunian en Marianna Maruyama die geïnspireerd zijn op Hémons multidisciplinaire manier van werken. Thema’s als beweging, repetitieve lichamen, virtual reality en digitaal verval vormen de kern van deze nieuwe werken.

Met een combinatie van ambitieuze, innovatieve programmering en een hoog uitvoeringsniveau heeft het Haagse ensemble Modelo62 een internationale reputatie opgebouwd in de hedendaagse experimentele muziek.

De naam Modelo62 is geïnspireerd op de speelse precisie opgeroepen in de romans van de Argentijnse schrijver Cortázar waarin de personages zowel onafhankelijk opereren maar ook samenwerken om een systeem te vormen dat groter is dan de som der delen.

Deze dynamische samenhang leidt tot strakke, energieke uitvoeringen die de composities tot leven brengen en zowel bij het publiek en de pers veel waardering oogsten. Dit komt tevens tot uitdrukking in de manier waarop de musici het experiment benaderen met een opvallende openheid, waaruit nieuwe ideeën en technieken ontstaan, gebruik makend van een groot scala aan muzikale stijlen.

Ensemble Modelo62 o.l.v. Ezequiel Menalled

Sedje Hémon - Harmonie 
Sedje Hémon - Mouvement d'un Adagio
Sedje Hémon - Lignes Ondulatoires
Marianna Maruyama - The Assistants
Andrius Arutiunian - deserted steps

Download de programmatoelichting

Partners

Centraal Museum