Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren

Seizoen

Kikker X Gaudeamus: Stonework

Dit event heeft inmiddels plaatsgevonden. Klik hier voor ons actuele concertprogramma.

Hoe communiceer je met een steen? Wat kunnen wij voor de steen betekenen? En, welke herinneringen of fantasieën heef een steen? Stonework is een fysiek, muzikaal duet tussen performer Mees Borgman en een steen uit het berggebied Hallingskarvet in Noorwegen. De performance is een zoektocht naar een radicale gelijkwaardigheid tussen mens en steen.

Zwaartekracht, aanraking en vibraties zijn vertrekpunten in dit speelse, poëtische werk. Het menselijke publiek wordt uitgenodigd om vanuit een stenen-perspectief op het bestaan te reflecteren. Wat kan de steen ons leren over tijd, over zachtheid en overgave? Hoe zou het zijn om een meer gelijkwaardige relatie met de planeet aan te gaan?

Componist Seán ó Dálaigh (IE) heeft vanuit de specifieke vibraties van deze steen een compositie gemaakt. Vanuit de muziek zoekend naar hoe het zou zijn om het lichaam van een steen te hebben.

Stonework ging in september 2022 in première tijdens het Gaudeamus festival en was daarna te zien in Nederland en Noorwegen. In 2023 is de voorstelling ook in Oslo te zien, in een speciale versie op locatie in Ekeberg Sculpture Park. Stonework en is een performance van makersduo Espen Hjort (NO) & Mees Borgman (NL). Onder de naam Landmarks maken zij voorstellingen die verder kijken dan de mens, vanuit hun fascinatie voor ecologische vraagstukken. Na Stonework maken zij Treework (2024) en Mountainwork (2025).

Lees een essay over Stonework door Joep Christenhusz

Concept - Espen Hjort & Mees Borgman Regie - Espen Hjort & de steen Choreografie - Mees Borgman & de steen Muziek - Seán ó Dálaigh & de steen Dramaturgie - Floor Cremers & de steen Spel - Mees Borgman & de steen Scenografie en licht - Grischa Runge & de steen Techniek - Jorick Bronius Kostuum - Martina Bauer Productie - Elisia da Silva Martins Peças Communicatie - Nikla Katsburg Wetenschappelijk advies - dr. Oliver Plümper (Universiteit Utrecht) Met dank aan - Koosje Laan, Marko Ivic, Singel Film, Jaspers Smiths, de Veenfabriek

Partners

Theater Kikker