playlist: Gaudeamus Highlight Selectie playlist Accept cookies to listen to the playlist
terug

Me, Peer Gynt – Maya Fridman & Tomoko Mukaiyama

Celliste Maya Fridman is een jonge muziekpionier die onmiskenbaar haar invloed zal gaan hebben in de hedendaagse muziek. Ze barst van de ambitie en durft groots uit te pakken met haar bewerking van Schnittke’s Peer Gynt, waarin ze samen met pianiste Tomoko Mukaiyama nieuwe arrangementen voor cello en piano laat samensmelten met andere kunstvormen en disciplines.

Me, Peer Gynt is een cross-disciplinaire performance voor muziek en installatie, gebaseerd op het gelijknamige ballet van Alfred Schnittke (naar het wereldberoemde toneelstuk van Henrik Ibsen). Fridman deed tijdens haar studie in Moskou uitgebreid onderzoek naar Alfred Schnittke en raakte geïnspireerd door zijn Peer Gynt. In het bijzonder door de Epiloog die hij in 1993 schreef voor piano, cello en tape. Ze raakte gefascineerd door de schoonheid en de finesse waarmee hij het werk wist te reduceren tot sublieme kamermuziek. Voor Me, Peer Gynt arrangeerde Fridman het volledige orkestrale werk voor dezelfde bezetting en blaast Schnittke’s meesterwerk nieuw leven in.

Voor deze productie vormen Fridman en Mukaiyama een artistiek team samen met mode-ontwerpster Ting Gong, technisch ontwerper Yutaka Endo en lichtontwerper Pavla Beranova. Deze interdisciplinaire samenwerking voorspelt een eigenzinnige voorstelling vol contrast waarin het afzonderlijke werk van de verschillende makers zal versmelten tot één geheel. Of zoals de makers het zelf omschrijven: “door een nieuwe synesthesie van verschillende disciplines geven we een nieuwe dimensie aan de concertruimte zoals we die kennen”.

Over Maya Fridman
Celliste Maya Fridman is tot en met 2019 in residentie bij Gaudeamus. Ze studeerde in 2016 cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze is een ware master op de cello, ze kan en speelt alles: klassiek, pop, (gothic) rock, folk, jazz, nieuwe muziek of flamenco. Fridman weigert zich vast te binden aan één enkel genre. Als musician-in-residence krijgt ze de kans om zich volledig te richten op het ontwikkelen van haar eigen projecten, zonder dat ze tegen grenzen aanloopt als het gaat om stijl of vorm. Fridman is tevens finalist van Dutch Classical Talent 2018-2019.

Over Tomoko Mukaiyama
Tomoko Mukaiyama is een Japans pianiste, beeldend kunstenaar, componist en regisseur. Mukaiyama studeerde aan het conservatorium in Tokio, aan de Universiteit van Indiana en aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze debuteerde in 1990 en won in 1991 het internationale Gaudeamus Vertolkersconcours. Ze heeft een fascinatie voor offbeat hedendaagse kunst projecten en speelt met de conventies rondom haar instrument en haar professie als pianiste. Ze werkte samen met filmregisseurs, ontwerpers, architecten, dansers en fotografen, waaronder Marina Abramović, Merzbow, Jiří Kylián, Michael Gordon en Toyo Ito.

Co-productie Gaudeamus & Tomoko Mukaiyama Foundation

componist - Alfred Schnittke
arrangement - Maya Fridman
regie - Tomoko Mukaiyama
cello - Maya Fridman
piano - Tomoko Mukaiyama
licht ontwerp - Pavla Beranova
technical director -  Yutaka Endo
installatie - Ting Gong