playlist: Podcast Curious Ears Season 3 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren
Festival

Openingsconcert – TEMKO & Slagwerk Den Haag / Oerknal / Catchpenny

Dit event heeft inmiddels plaatsgevonden. Klik hier voor ons actuele concertprogramma.

LET OP: De online kaartverkoop voor dit concert is gestopt op onze website, maar je kunt nog steeds kaarten kopen aan de kassa van TivoliVredenburg.

Componist en gitarist Aart Strootman won in 2017 de Gaudeamus Award om zijn bijzondere en inspirerende klankuitvindingen. Met het winnen van de Award kreeg hij de opdracht een gloednieuw werk te schrijven. Tijdens dit openingsconcert van de Gaudeamus Muziekweek 2019 gaat dit ambitieuze werk , getiteld W.A.L.L, in première. Een reflectie op de terugkeer van de muur in deze politiek roerige tijden, waarin firewalls, Wall Street en Amerikaanse douanemuren ons (onbewust) continu confronteren met grenzen. In de tweede helft van de avond speelt Oerknal een gloednieuw werk van Clara Iannotta, jurylid voor de Gaudeamus Award 2019.

W.A.L.L is een stuk voor microtonale buisklokken, gitaren en een gigantische marimba, allemaal zelf gebouwd door Aart Strootman. Met deze zelf gebouwde instrumenten trekt Strootman ongehoorde, ondoordringbare geluidsmuren op, ondersteund door abstracte visuele projecties. Het stuk wordt uitgevoerd door het eigenzinnige trio TEMKO, waar Strootman zelf deel van uit maakt. Het drietal beweegt zich vrij tussen gecomponeerde muziek, minimal, ambient, progrock en improvisatie. De bezetting is voor dit concert uitgebreid met leden van Slagwerk Den Haag en gitaristen Hijmans en Harden.

In de tweede helft van de avond speelt Oerknal een gloednieuw werk van Clara Iannotta, jurylid voor de Gaudeamus Award 2019. Deze Italiaanse componiste is sterk geïnteresseerd in de fysieke kant van muziek. Speciaal voor het eigenzinnige Nederlandse ensemble Oerknal, dat een even grote voorliefde heeft voor muziek als directe, lichamelijke ervaring, schreef ze een nieuw stuk. Vanavond beleeft het zijn wereldpremière. Vooraf en tussen de concerten door speelt het Catchpenny Ensemble speciaal nieuw werk op de roltrappen en door het gebouw verspreid. De avond trapt af met een preview van een documentaire over Aart Strootman.

Dit concert maakt tevens deel uit van de concertreeks Club Fluxus. Fluxus, letterlijk: ‘vloeibaar’ of ‘voortdurend veranderd’, is een serie in Club Nine. In deze reeks concerten staan componisten, jonge ensembles en musici centraal die representatief zijn voor de laatste ontwikkelingen in de nieuwe muziek. De componisten zijn er, indien mogelijk, zelf bij en vertellen over hun eigen werk. De opzet is informeel en kleinschalig, het publiek zit als het ware bovenop de uitvoerders.

LET OP: Dit concert begint om 20:15, niet om 20:00 zoals in het programmaboek staat. 

PROGRAMMA

Aart Strootman – W.A.L.L (world premiere)
Mariska de Groot, Nikos Kokolakis - Klein Woestijn
Clara Iannotta – Eclipse Plumage (wereldpremière) (jurylid Gaudeamus Award 2019)

Om 19:30 geeft Thea Derks een introductie in de K.F. Hein Foyer met de vijf genomineerden voor de Gaudeamus Award 2019.

DOWNLOAD DE PROGRAMMATOELICHTING

UITVOERENDEN

SLAGWERK DEN HAAG
Enrique Monfort - percussie
Frank Wienk - percussie
Ryoko Imai - percussie

TEMKO
Aart Strootman - gitaar
Fred Jacobsson - bas
Ramon Lormans - percussie
&
Wiek Hijmans - gitaar
Pete Harden - gitaar

OERKNAL
Susanne Peters - fluiten
Daniel Boeke - klarinetten
Christian Smith - percussie
Jellantsje de Vries - viool
Raphaella Engelsberg - altviool
René van Munster - cello
Daniel Walden - solo piano
o.l.v. Gregory Charette

CATCHPENNY ENSEMBLE
Irene Ruiperez Canales - fluit
Christos Tsogias Razakov - hobo
Vincent Martig - klarinetten
Ledion - Leonidas Zhupali - trombone
Gabriele Segantini - percussie
Nick Vailer - elektrische gitaar
Ivan Pavlov - piano
Begonia Chan - cello

Partners

TivoliVredenburg, NovemberMusic, Kunstloc Brabant, Slagwerk Den Haag, Oerknal, Deuss Music