playlist: Gaudeamus 2019 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren
terug naar programma

Openingsconcert – TEMKO & Slagwerk Den Haag / Oerknal / Catchpenny

#ClubFluxus #zelfgebouwdeinstrumenten #wereldpremières

Componist en gitarist Aart Strootman won in 2017 de Gaudeamus Award om zijn bijzondere en inspirerende klankuitvindingen. Met het winnen van de Award kreeg hij de opdracht een gloednieuw werk te schrijven. Tijdens dit openingsconcert van de Gaudeamus Muziekweek 2019 gaat dit ambitieuze werk , getiteld W.A.L.L, in première. Een reflectie op de terugkeer van de muur in deze politiek roerige tijden, waarin firewalls, Wall Street en Amerikaanse douanemuren ons (onbewust) continu confronteren met grenzen. In de tweede helft van de avond speelt Oerknal een gloednieuw werk van Clara Iannotta, jurylid voor de Gaudeamus Award 2019.

W.A.L.L is een stuk voor microtonale buisklokken, gitaren en glazen marimba’s, allemaal zelf gebouwd door Aart Strootman. Met deze zelf gebouwde instrumenten trekt Strootman ongehoorde, ondoordringbare geluidsmuren op, ondersteund door abstracte visuele projecties. Het stuk wordt uitgevoerd door het eigenzinnige trio TEMKO, waar Strootman zelf deel van uit maakt. Het drietal beweegt zich vrij tussen gecomponeerde muziek, minimal, ambient, progrock en improvisatie. De bezetting is voor dit concert uitgebreid met leden van Slagwerk Den Haag en gitaristen Hijmans en Harden.

In de tweede helft van de avond speelt Oerknal een gloednieuw werk van Clara Iannotta, jurylid voor de Gaudeamus Award 2019. Deze Italiaanse componiste is sterk geïnteresseerd in de fysieke kant van muziek. Speciaal voor het eigenzinnige Nederlandse ensemble Oerknal, dat een even grote voorliefde heeft voor muziek als directe, lichamelijke ervaring, schreef ze een nieuw stuk. Vanavond beleeft het zijn wereldpremière. Vooraf en tussen de concerten door speelt het Catchpenny Ensemble speciaal nieuw werk op de roltrappen en door het gebouw verspreid. De avond trapt af met een preview van een documentaire over Aart Strootman.

Dit concert maakt tevens deel uit van de concertreeks Club Fluxus. Fluxus, letterlijk: ‘vloeibaar’ of ‘voortdurend veranderd’, is een serie in Club Nine. In deze reeks concerten staan componisten, jonge ensembles en musici centraal die representatief zijn voor de laatste ontwikkelingen in de nieuwe muziek. De componisten zijn er, indien mogelijk, zelf bij en vertellen over hun eigen werk. De opzet is informeel en kleinschalig, het publiek zit als het ware bovenop de uitvoerders.

 

Club Fluxus Seizoen 2018/2019

do 10 okt 2019 The Chronometer’s Orchestra ft. Matangi Quartet
do 14 nov Perforator
do 16 jan 2020 But What About
do 6 feb 2020 Amstel Quartet & Keuris Quartet
do 5 mrt 2020 Maya Fridman & Diamanda Dramm
do 9 apr 2020 Oerknal

PROGRAMMA

Aart Strootman – W.A.L.L (wereldpremière)
Clara Iannotta – Nieuw Werk (wereldpremière) (jurylid Gaudeamus Award 2019)

UITVOERENDEN

SLAGWERK DEN HAAG
Enrique Monfort - percussie
Frank Wienk - percussie
Ryoko Imai - percussie

TEMKO
Aart Strootman - gitaar
Fred Jacobsson - bas
Ramon Lormans - percussie
&
Wiek Hijmans - gitaar
Pete Harden - gitaar

OERKNAL
o.l.v. Gregory Charette

CATCHPENNY ENSEMBLE
Irene Ruiperez Canales - fluit
Christos Tsogias Razakov - hobo
Vincent Martig - klarinetten
Ledion - Leonidas Zhupali - trombone
Gabriele Segantini - percussie
Nick Vailer - elektrische gitaar
Ivan Pavlov - piano
Begonia Chan - cello