playlist: Gaudeamus 2019 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren
terug naar programma

Openingsconcert: TEMKO & Slagwerk Den Haag: W.A.L.L

Componist en gitarist Aart Strootman won in 2017 de Gaudeamus Award om zijn bijzondere en inspirerende klankuitvindingen. Met het winnen van de Award kreeg hij de opdracht een gloednieuw werk te schrijven. Tijdens dit openingsconcert van de Gaudeamus Muziekweek 2019 gaat dit ambitieuze werk, getiteld W.A.L.L, in première. Een reflectie op de terugkeer van ‘de muur’ in deze politiek roerige tijden, waarin firewalls, Wall Street en Amerikaanse douanemuren ons (onbewust) continu confronteren met grenzen. W.A.L.L is een stuk voor microtonale buisklokken, gitaren en glazen marimba’s, allemaal zelf gebouwd door Aart Strootman.

Met deze zelf gebouwde instrumenten trekt Strootman ongehoorde, ondoordringbare geluidsmuren op, ondersteund door abstracte visuele projecties. Het stuk wordt uitgevoerd door het eigenzinnige trio TEMKO, waar Strootman zelf deel van uit maakt. Het drietal beweegt zich vrij tussen gecomponeerde muziek, minimal, ambient, progrock en improvisatie. De bezetting is voor dit concert uitgebreid met leden van Slagwerk Den Haag en gitaristen Hijmans en Harden.

Dit concert maakt tevens deel uit van de concertreeks Club Fluxus. Fluxus, letterlijk: ‘vloeibaar’ of ‘voortdurend veranderd’, is een serie in Club Nine. In deze reeks concerten staan componisten, jonge ensembles en musici centraal die representatief zijn voor de laatste ontwikkelingen in de nieuwe muziek. De componisten zijn er, indien mogelijk, zelf bij en vertellen over hun eigen werk. De opzet is informeel en kleinschalig, het publiek zit als het ware bovenop de uitvoerders.

Club Fluxus Seizoen 2018/2019

do 10 okt 2019 The Chronometer’s Orchestra ft. Matangi Quartet
do 14 nov Perforator
do 16 jan 2020 But What About
do 6 feb 2020 Amstel Quartet & Keuris Quartet
do 5 mrt 2020 Maya Fridman & Diamanda Dramm
do 9 apr 2020 Oerknal

TEMKO
Aart Strootman - gitaar
Fred Jacobsson - (bas)gitaar
Ramon Lormans - slagwerk

Slagwerk Den Haag
Wiek Hijmans - gitaar
Pete Harden - gitaar

Aart Strootman – W.A.L.L