playlist: Gaudeamus 2019 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren
terug naar programma

Openingsconcert: The Light of Lesser Days – Asko|Schönberg

De jubileumeditie van Gaudeamus opent feestelijk én toepasselijk met een concert vol vernieuwing en toekomstdromen. Natuurlijk door Asko|Schönberg, hét toonaangevende Nederlandse nieuwemuziekensemble zonder wie een Gaudeamus Muziekweek niet compleet is. Ze spelen gloednieuw werk van twee juryleden voor de Gaudeamus Award – Oscar Bettison en Saed Haddad – en een van de vier genomineerden: de Japans-Amerikaanse Gen Tanaka.

Gaudeamus mag dit jaar dan het 75e jubileum vieren, nog altijd staat de zoektocht naar vernieuwing en vooruitgang in het festival centraal. Een thema dat ten grondslag ligt aan Gen Tanaka’s uitbundige en utopische werk square one, dat een wereld voorstelt waarin de beperkingen van ons huidige (economische) systeem wegvallen en werkelijke keuzevrijheid eindelijk mogelijk wordt.

The Light of Lesser Days van de Brits-Amerikaanse Oscar Bettison gaat over de verbeelding die vooruitgang mogelijk maakt. Een theatrale performance tussen een concert en een installatie in, waarin twee zangers opgesloten zitten in een curieuze kamer en zich met behulp van een kleurencatalogus andere werelden en mogelijkheden verbeelden. Het ensemble gaat in duet met een elektronische versie van zichzelf, met overweldigend effect.

De Duits-Jordanese componist Saed Haddad breekt in zijn stuk Melancholie II een lans voor de vergeten en onderschatte kracht van melancholie als startpunt voor verandering en het bevragen van de status quo. Voor de in twee muzikale werelden opgegroeide Haddad (de Arabische muziek en westerse klassieke muziek) is muziek niet alleen een aanjager van vernieuwing, maar vooral ook van sympathie en compassie.

Met steun van Eduard van Beinum Stichting

PROGRAMMA

Oscar Bettison - The Light of Lesser Days (wereldpremière)
Saed Haddad - Melancholie II (Version for chromatic harmonica & ensemble) (wereldpremière)
Gen Tanaka - square one

UITVOERENDEN

Katrien Baerts - sopraan
Barbara Kozelj - mezzosopraan
Hermine Deurloo - chromatische mondharmonica
Arne Bock - sound design