playlist: Opnames Gaudeamus Festival 2023 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren
Seizoen

Oriental Landscapes

Dit event heeft inmiddels plaatsgevonden. Klik hier voor ons actuele concertprogramma.

Het Oriental Landscapes festival presenteert een speciaal programma: de eerste ontmoeting tussen het Calefax Rietkwintet, Matangi Strijkkwartet, Rembrandt Frerichs Trio en vocalist Mohammad Motamedi. Het programma bestaat uit stukken door Oosterse componisten, of Nederlandse componisten die beïnvloed waren door de Oosterse wereld.

In verschillende formaties brengen zij deze stukken ten gehore. Eerst hoor je de ontmoeting tussen het Rembrandt Frerichs Trio & Mohammad Motamedi. Na de pauze volgen er optredens van het Matangi Strijkkwartet, het Calefax Rietkwartet en verschijnen ze ook samen op het podium. De drie ensembles en zanger Motamedi sluiten gezamenlijk af met een bijzonder arrangement door Kaveh Vares en Rafael Fraga.

Mohammad Motamedi is een van de grootste namen in de Iraanse zangwereld. Hij is bekend om zijn tahrir, een elegante Iraanse zangtechniek die hij moeiteloos doet overkomen en versiert met impressieve decoraties. Motamedi houdt zich vast aan het Perzische klassieke muziek repertoire ‘radif,’ maar maakt ook ruimte voor subtiele innovaties in de traditie.

Pianist Rembrandt Frerichs zocht naar een lichtere, sfeervolle klank en vond deze in de fortepiano, ooit naar het oude Perzië gebracht door Napoleon Bonaparte als een gift aan de Sjah. Met Tony Overwater op de violone (de voorouder van de contrabas) en Vinsent Planier op de Whisper Kit (zijn zelf ontwikkelde drumkit) vormt hij het Rembrandt Frerichs Trio.

Het Matangi Strijkkwartet bestaat uit de nieuwste generatie klassieke musici en bevindt zich aan de top van de Nederlandse klassieke kamermuziek. Ze worden vaak beschreven als communicatief, provocatief en veelzijdig en zijn vooral bekend om hun innovatieve cross-over projecten, waarbij ze de grenzen van klassieke muziek opzoeken.

Het Calefax Rietkwintet bestaat uit vijf gepassioneerde blaasinstrumentalisten, virtuozen en arrangeurs. Ze creëerden een nieuw genre: het rietkwintet, en vormen daarmee een inspiratiebron voor de nieuwste generatie rietblazers. Het is een klassiek ensemble met een popmentaliteit.

Rembrandt Frerichs Trio
Rembrandt Frerichs – pianoforte
Tony Overwater – violone
Vinsent Planjer – Whisper Kit

Mohammad Motamedi – zang

Matangi Strijkkwartet
Maria-Paula Majoor – viool
Daniel Torrico Menacho – viool
Karsten Kleijer – altviool
Arno van der Vuurst – cello

Calefax Rietkwintet
Oliver Boekhoorn – hobo

Ivar Berix – klarinet
Raaf Hekkema – saxofoon
Jelte Althuis – basklarinet
Alban Wesly – fagot

Raad Khalaf - Music for imagined dances from 8 ancient cities in Mesopotamia and Ancient Syria: Mari, Phoenicia, Sumer, Ashur, Ebla, Babylon, Ugarit, and Akkad
Calliope Tsoupaki - Triptychon Part III
Babür Tongur - Swirling
Willem Jeths - Maktub
Jean Luc Fafchamps - Sufi Letter (W)aw Dome
Songs with Mohammed Motamedi, arranged by Kaveh Vares and Rafael Fraga (commission Gaudeamus)