Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren

Festival

Spatial Music – Bozzini Quartet

Dit event heeft inmiddels plaatsgevonden. Klik hier voor ons actuele concertprogramma.

In 2016 won de Amerikaanse componist Anthony Vine de Gaudeamus Award. De jury roemde hem om zijn solide, volwassen en prachtig vormgegeven fragiele geluidswereld. Zijn opdrachtwerk, gekoppeld aan het winnen van de Award, gaat nu in première.

Anthony Vine plaatst het Bozzini strijkkwartet in het midden van de ruimte, daaromheen in een cirkel het publiek en daarachter de twee secuur geplaatste strijkkwartetten Dudok Kwartet en BLINDMAN strings. In dit volumineuze werk beoogt Vine een meeslepend ‘droomlandschap’ van subtiel gebeeldhouwde muziek. Er is geen betere plek voor de uitvoering dan de prachtige akoestiek van de Geertekerk.

De ruimtelijke setting in de kerk past ook uitstekend bij William Dougherty’s Three Formants voor vijf trombonisten. Hij schreef dit werk in 2014 voor een grote resonerende ruimte. Bozzini Quartet opent het concert met het emotionele Carrying van Lawrence Dunn, dat hij in een periode van rouw schreef. Beide componisten zijn dit jaar genomineerd voor de Gaudeamus Award.

Sinds 1999 is het Bozzini Quartet een originele stem in nieuwe, experimentele en klassieke muziek. Afkomstig uit het hyper-creatieve Montréal, treedt het radicaal eigentijdse kwartet buiten gebaande paden en staat bekend om hun risicovolle keuzes, dwars door stijlen, stromingen en trends in, voor zowel bestaande als gloednieuwe composities. Hierbij laten ze zich altijd leiden door hun eigen strenge kwaliteitscriteria. Al met al heeft hen dit een enorm divers repertoire opgeleverd, met meer dan honderdtachtig opdrachtwerken en bijna driehonderd premières. Een concert van Bozzini is een haast religieuze ervaring, mede dankzij hun nauwgezette en haast sensuele aandacht voor detail.

Bozzini Quartet
Dudok Quartet
BLINDMAN Strings
Trombonequintet

Anthony Vine - nieuw werk
Lawrence Dunn - Carrying
William Dougherty - Three Formants

Download de programmatoelichting

Partners

Transit