playlist: Opnames Gaudeamus Festival 2023 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren
Seizoen

Synthese: Helena Basilova & Gigi Masin

Dit event heeft inmiddels plaatsgevonden. Klik hier voor ons actuele concertprogramma.

Bij deze editie van Synthese beleef je de klanken van resonantie in een akoestisch landschap. In LE:EN voert Helena Basilova het pianowerk Triadic Memories van Morton Feldman uit. Deze Amerikaanse componist staat bekend om zijn meditatieve en verstilde composities, waarin tijdsbeleving verandert en hij de klassieke vorm loslaat. Feldman beschouwde het stuk als een ruimtelijk landschap waarin je je begeeft. En daarbij de vraag oproept of het landschap een begin of een eind heeft. Ook ambient componist Gigi Masin speelt met tijdsbeleving: de resonerende melodieën in zijn Vahinè transporteren je naar een Venetiaanse droomwereld. Het emotionele mini-album dat hij uitvoert is geschreven als eerbetoon aan zijn pas overleden vrouw.

Helena Basilova
Pianiste Helena Basilova is in haar werk constant op zoek naar de verbinding tussen het oude en het nieuwe. Ze vindt het belangrijk dat het bereik en de bandbreedte van de hedendaagse klassieke muziek worden vergroot, en zoekt daarom altijd naar nieuwe manieren en locaties om haar muziek tot leven te brengen. Tijdens haar studie in New York ontwikkelde ze een diepe band met de verstilde en ontregelende muziek van Amerikaanse componisten John Cage en Morton Feldman. Feldman werd bekend in de jaren 1950. Zijn muziek is abstract en wordt beïnvloed door het expressionisme. Hij paste in zijn vroege werk een nieuwe techniek toe waarbij de noten en rusten niet exact zijn aangegeven; het wordt aan de musicus overgelaten hoe lang zij worden aangehouden.

Gigi Masin
Componist en ambientproducer Gigi Masin debuteerde in 1986 met Wind. Dit album kreeg binnen de underground een cultstatus, omdat het vaak ‘s nachts op de radio werd gedraaid. In Nederland werd Gigi voornamelijk bekend door zijn samenwerking met Young Marco als Gaussian Curve, en de heruitgave van zijn eerdere werk op het Amsterdamse label Music From Memory. Hij voert het mini-album Vahiné uit, een emotioneel eerbetoon aan zijn recent overleden vrouw.