playlist: Podcast Curious Ears Season 3 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren
Festival

Uncaged:: Robot Toy Piano In Concert

Dit event heeft inmiddels plaatsgevonden. Klik hier voor ons actuele concertprogramma.

De New Yorkse Phyllis Chen speelt sinds haar vijfde piano. Als volwassene werd ze gegrepen door de mogelijkheden van de toy piano, de (kleine) speelgoedversie van de piano. In 2007 organiseerde ze voor de eerste keer een compositiewedstrijd onder de titel UnCaged Toy Piano, vernoemd naar John Cage die met zijn Suite For Toy Piano in 1947 de speelgoedpiano tot concertinstrument verhief.  In de afgelopen decennia heeft een groeiend aantal muzikanten en leden van het publiek dit eigenzinnige instrument omarmd.

Afgelopen jaar deden het UnCaged Toy Piano Festival, Gaudeamus en de Nederlandse Stichting Conlon een gezamenlijke call voor nieuwe werken voor de Robot Toy Piano van Ranjit Bhatnagar. In zijn redesign van de toy piano verwijderde sound artist Bhatnagar de toetsen en verving deze door technologie. Hiermee creëert hij een nieuw scala aan mogelijkheden voor het kleine instrument. Na een workshop/reading session worden de winnende stukken uitgevoerd in dit concert, in de natuurlijke habitat van ‘mechanic heaven’ Museum Speelklok.

Winnaars van de Robot Toy Piano Prize 2017 zijn Felipe Ignacio Noriega & Anne Veinberg. Naast hun werk Hello World zal ook PRAGMA van Stefano Alessandretti worden uitgevoerd. De Conlon Foundation (NLD) en het UnCaged Festival (USA) gaven Alessandretti een ‘honorable mention’.

Download hier alvast de programmatoelichting voor dit concert.

Foto © Carrie Schneider

Componisten
Felipe Ignacio Noriega & Anne Veinberg - Hello World
Stefano Alessandretti - PRAGMA
Silvia Corda - Tre Ritratti del Tempo
Christina Oorebeek - Keychain
James Joslin - Cadaquésen Landscape

Uitvoerenden
Phyllis Chen - toy piano
Ranjit Bhatnagar
Anne Veinberg - piano

Partners