Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren

LIGETIS POÈME SYMPHONIQUE: DE PREMIÈRE IN 1963

scroll down
back to overview
'Concert voor honderd tikdingen'

Op 13 september 1963 ging tijdens het slotconcert van de Gaudeamus Muziekweek het legendarische werk Poème Symphonique van de Hongaarse componist György Ligeti in première, in opdracht van Gaudeamus. Een stuk voor 100 metronomen, die tegelijkertijd worden aangezet in verschillende tempi met een polyritmische jungle als gevolg.  

Poéme Symphonique ging in première in het Raadhuis van Hilversum. De première werd gefilmd om een dag later uitgezonden te worden op televisie, maar het stuk zorgde voor zoveel opschudding dat het Hilversumse gemeentebestuur de omroep verzocht hier vanaf te zien. De opname verdween in de archieven, waar hij pas een paar jaar geleden weer in ontdekt werd. Bekijk hem hieronder in zijn geheel. Na afloop van de uitvoering geeft Ligeti zelf een toelichting.

Tijdens de Gaudeamus Muziekweek van 2020 werd Poème Symphonique hernomen op een manier die helemaal paste bij het corona-jaar: de metronomen bevinden zich deze keer allemaal los van elkaar in huiskamers over heel de wereld, die allemaal via Zoom met elkaar in verbinding staan. Poème Zoomphonique toont zo aan dat ook op afstand het experiment en speelsheid in leven blijven.

You may also like