Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren

terug naar nieuwsberichten

Eerste artiesten Gaudeamus Festival 2024

De eerste onderdelen van het programma van Gaudeamus Festival 2024, dat van woensdag 4 t/m zondag 8 september plaats vindt in Utrecht, zijn nu bekend gemaakt. Onder de hoogtepunten onder meer de openingsavond in TivoliVredenburg, waarin het iconische werk De Staat van Louis Andriessen centraal staat, en een gloednieuw stuk van componist Oscar Bettison klinkt, geschreven in opdracht van Asko|Schönberg als reactie op De Staat. Beide werken worden in originele bezetting uitgevoerd door Asko|Schönberg en Ensemble Klang.

Andere hoogtepunten zijn het Franse orkest ONCEIM met nieuwe werken van de gerenommeerde Zwitsers-Amerikaanse componist, turntablist en beeldend kunstenaar Christian Marclay en de de Schots-Nederlandse componist Genevieve Murphy, de voorstelling ZUAM van Futurists Foundation en een programma in samenwerking met het Londense label Nonclassical.

Productiehuis De Diamantfabriek en het Maat Saxophone Quartet slaan de handen ineen voor Metamorphosis, A Virtual Opera van componist en librettist Nuno Lobo en videokunstenaar Pedro Lobo, op basis van het korte verhaal De Gedaanteverwisseling van Franz Kafka. Andrea Voets keert terug met haar nieuwe theatrale radioshow FOR REAL over de nog altijd gangbare seksistische intellectuele ondermijning van de vrouw. Het Utrechtse makerscollectief BUI is voor de vierde keer te gast op het festival en behoort elke keer weer tot de grote publieksfavorieten.

En natuurlijk wordt de Gaudeamus Award weer uitgereikt aan een van de vijf genomineerden: hun werk wordt onder meer gespeeld door Trio Catch, Ensemble Klang, lovemusic en Riot Ensemble.

Volledige lijst