playlist: Opnames Gaudeamus Festival 2023 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren
terug naar nieuwsberichten

Gaudeamus Academy 2022

Gedurende de vijf dagen van Gaudeamus Festival 2022 zijn er talloze lezingen, workshops en masterclasses waarin studenten, musici, componisten én iedereen die er geïnteresseerd in is de verdieping kan opzoeken. Alle evenementen in de Gaudeamus Academy zijn gratis te bezoeken.

Seminar: Corporeality in Music
Woensdag 7 september 9:45 – 13:00 Parnassos

Steeds meer musici en componisten proberen in hun muziek een weg te vinden bij het verstand vandaan en richting lichamelijkheid. In samenwerking met Universiteit Utrecht start het festival op woensdagochtend met een seminar over de fysieke kanten van muziek. Met onder meer Gaudeamus Award-nominees Bethany Younge en Rohan Chander en Maya Felixbrodt, een van de oprichters van beweging- en geluidonderzoek-collectief Moving Strings. De ochtend wordt gehost door componist, docent en Gaudeamus-programmeur Jonás Bisquert.

Klik voor meer informatie over het seminar.

Wil je het seminar bijwonen? Stuur een e-mail met onderwerp ‘Seminar Gaudeamus 2022’ naar niamh@gaudeamus.nl.

Partner: Universiteit Utrecht

TRANSFORMATION – Compositional techniques and analogue/digital electronics setup
Woensdag 7 september 14:00 – 16:00 HKU Music & Technology
Al meer dan tien jaar houdt Aurélio Edler-Copes zich bezig met elektronische systemen waarin analoge en digitale technieken samenkomen. De Parijs-Braziliaanse componist ‘elektrificeert’ akoestische instrumenten met effectpedalen en live digitale elektronica, en volgt zo zijn eigen pad en compositietaal. Voor Gaudeamus 2022 maakt hij in opdracht van én in nauwe samenwerking met celliste Katharina Gross het nieuwe werk Transformation. In deze workshop presenteert Edler-Copes de concepten en compositietechnieken van zijn recente werk en van Transformation. Hij zal zijn elektronica-opstellingen presenteren met medewerking van Katharina Gross, die verschillende voorbeelden zal spelen en de deelnemers het resultaat van dichtbij zal laten observeren en ervaren.

Wil je de workshop bijwonen? Stuur een e-mail met onderwerp ‘Workshop Transformation Gaudeamus 2022’ naar christina@gaudeamus.nl .

Aurélio Edler-Copes: compositie
Katharina Gross: cello

Partner: HKU Muziek & Technologie

Workshop solo bagpipe – Erwan Keravec
Woensdag 7 september 17:00 – 19:00 Muziekhuis Utrecht – Studio 1

De eigenzinnige Bretonse muzikant Erwan Keravec geeft een nieuw gezicht (en geluid!) aan de doedelzak. Wars van traditie, gaat hij gretig samenwerkingen aan met hedendaagse componisten, dansgezelschappen en improvisatoren. Begin 2022 schreven we een open call uit voor jonge componisten om werk in te sturen voor Keravec, waarvoor vier componisten werden uitgekozen: Nicholas Morris, Ho-Chi So, Angela de Weijer en Esther Wu. In deze openbare sessie gaat Keravec voor het eerst aan de slag met hun schetsen. Hun werken zullen uiteindelijk in première gaan tijdens een concert van Keravec op Gaudeamus Festival 2023.

Meet Fonema Consort – Creating and Running a New Music Ensemble
Vrijdag 9 september 11:00 – 12:00 Muziekhuis Utrecht – zaal

In deze workshop delen de leiders van Fonema Consort, een nieuw muziekensemble gevestigd in Chicago en NYC, hun ervaringen van de afgelopen tien jaar met het uitwerken van het Fonema Consort-project. Deelnemers zullen horen over de geschiedenis van de groep, van de eerste oprichting tot de materialisatie, evenals de ambities voor het komende decennium. Aspecten van visie en missie, uitdagingen, beloningen en strategieën komen aan bod. Deelnemers krijgen de kans om te brainstormen over hun eigen ensembleprojecten en om collectief feedback te ontvangen.

CYBORG SOLOISTS – Workshop Zubin Kanga en Neil Luck
Vrijdag 9 september 14:00 – 16:00 HKU Music & Technology

‘Cyborg Pianist’ Zubin Kanga staat aan de voorhoede van pogingen om (klassieke) muziek en technologie te integreren. Zo brengt hij tijdens Gaudeamus Festival 2022 een nieuw multimediaal werk in première van componist Neil Luck voor piano, video, elektronica en de zogeheten MiMU-sensorhandschoen, waarmee Kanga live elektronica en visuals kan triggeren, gebruik makend van technieken die parallellen hebben met de manier waarop publiek met visuele en auditieve beperkingen omgaan met multimediale omgevingen. Tijdens deze workshop gaan Kanga en Luck dieper in op de bijzonderheden van deze techniek.

Wil je de workshop bijwonen? Stuur een e-mail met onderwerp ‘Workshop Cyborg Soloists Gaudeamus 2022’ naar christina@gaudeamus.nl.

Partner: HKU Muziek & Technologie

(Uitreiking Nieuw Geneco Fair Practice Award 2022)
De Nieuw Geneco Fair Practice Award 2022 wordt verplaatst naar zaterdag 15 oktober 12.00 – 15.00 uur in Amare, met aansluitend Festival Dag in de Branding.

Lezing virtual concert series The Saga of Sage – De workshop is geannuleerd vanwege de treinstaking. We zoeken een nieuwe datum.

Componist Robin Coops en VR-evangelist Avinash Changa ontwikkelen The Saga of Sage. Een virtuele concertserie waarin gebruikers in een VR-omgeving meereizen met het personage Sage op zoek naar zijn thuisplaneet: op iedere planeet die hij aandoet volgt een optreden door telkens nieuwe (gast)musici. In deze talk en demo nodigen Coops en Changa je uit om met hen mee te reizen door the Metaverse, verkennen ze de mogelijkheden van het medium, laten ze de door hen gebouwde werelden zien en delen ze inzichten over hoe jij deel uit kunt maken van The Saga of Sage.

Workshop knurl – Rafaele Andrade
Zondag 11 september 14:00 – 17:00 Muziekhuis Utrecht – Studio 1

Toen celliste Rafaele Andrade probeerde om technologie te integreren in haar cellospel, was ze zo ontevreden over de mogelijkheden en flexibiliteiten van bestaande systemen, dat ze uiteindelijk een gloednieuw instrument ontwierp: de knurl. Een elektroakoestische cello die musici de mogelijkheden biedt om geluiden live in het moment te manipuleren. Nu zet ze een stap verder met de oprichting van een Knurl Quartet: een jaarlange residentie waarin drie cellisten een performance ontwikkelen die zal spelen op Gaudeamus 2023. In deze openbare sessie maakt ze voor het eerst kennis met de geselecteerde cellisten en verkennen ze samen de mogelijkheden van de knurl. Je kunt als toeschouwer aanwezig zijn bij deze workshop.

Partners: iii, Rewire