Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren

terug naar nieuwsberichten

Gaudeamus’ favoriete albums van 2021

Drie medewerkers van Gaudeamus kiezen hun drie favoriete albums van 2021.

MARTIJN BUSER (directeur)

Mabe Fratti – Será que ahora podremos entendernos
Guatemalees/Mexicaanse cellist die een prachtige balans weet te vinden tussen gruizige dreampop en modern klassiek, met het ijle (ok, niet het zuivere) van Kate Bush en een fijne DIY-esthetiek die het vroegere werk van de IJslandse groep mùm ingedachten roept. Retrofuturisme van nú.

Arooj Aftab – Vulture Prince
Pakistaans/Amerikaanse zangeres die enerzijds respect voor de traditie toont, maar ook vooruitkijkt in een machtige melange van klassieke Perzische muziek, jazz en trance. En dan die bezwerende STEM.

Genevieve Murphy – I Don’t Want To Be An Individual All On My Own
Schots/Nederlandse composer/performer, met nauwe banden met Gaudeamus, die van een solo theaterperformance een hoorspel-achtige album maakte, en dat weer vertaalde naar een live popband, daarbij lichtjes refererend aan inspirators Laurie Anderson en David Byrne. Met catchy songs én een waanzinnige videoclip.

MATTHIJS MANTEL (programmeur)

 

aya – im hole
Circuit des Yeux – -io
Armand Hammer – Haram

BENJAMIN VAN VLIET (marketeer)

Chris Corsano & Bill Orcutt – Made Out Of Sound
2021 was weer een achtbaanrit van jewelste, zowel op macro- als microniveau: ik werd vader van een eeneiige tweeling. Made Out of Sound is voor mij daarom dé plaat van dit jaar: chaotisch en onvoorspelbaar, maar ook ontroerend en wonderschoon.

Merope – Salos
We doken lockdowns in en uit, begonnen discussies en hadden daar gelijk weer spijt van, en als het lukte, tuimelden we nog dieper de stilte en zelfreflectie in dan in 2020. Deze psychedelische verkenning van Litouwse folk, met een mysterieus koor dat afwisselend opduikt en stilletjes verdwijnt, was een baken van rust dit jaar.

Fuubutsushi – Shiki
Net als Made Out of Sound is dit een lockdown-plaat, gemaakt door musici thuis en op afstand, alleen is dit wel een erg ambitieus exemplaar: Matthew Sage, Patrick Shiroishi, Chaz Prymek en Chris Jusell knalden er in 1 jaar tijd gewoon 4 zalige ambientpostrockjazz-albums uit, die allemaal verzameld zijn in de overweldigende box Shiki.