playlist: Opnames Gaudeamus Festival 2023 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren
terug naar nieuwsberichten

Gaudeamus is jarig!

Vandaag is Gaudeamus dan echt jarig: 75 jaar geleden, op 4 november 1945, werd in Huize Gaudeamus in Bilthoven een concert georganiseerd dat de start betekende van een fantastische ontwikkeling tot de organisatie die we nu zijn.

Een organisatie die zich al die tijd sterk maakte voor de muziek van morgen – of die nu tijdens onze concerten klonk of elders. Zo brachten we lang vóór muziekliefhebbers toegang kregen tot het internet al het maandelijkse tijdschrift ‘Gaudeamus Information’ uit, met informatie over nieuwemuziekfestivals, -concerten, -competities en -workshops over heel de wereld. Het bereikte meer dan 15.000 adressen wereldwijd.

In deze door corona ingeperkte tijd zijn er helaas even geen concerten of festivals met nieuwe muziek meer. Tot ieders grote spijt hebben o.a. November Music en Le Guess Who? de stekker uit hun festival moeten halen.

Om toch een beetje op nieuwe muziek te kunnen trakteren, verzamelen we hier een kleine gids met recente concertregistraties en andere mooie opnames van geweldig leuke, spannende, intrigerende recente nieuwe stukken, uitgevoerd bij en opgenomen door collega-organisaties als Holland Festival, Muziekgebouw aan ’t IJ, de Cello Biënnale en de Doelen. Zeer de moeite waard om thuis door te grasduinen én nogmaals terug te kijken!

Calliope Tsoupaki – Thin Air door Wiek Hijmans bij Holland Festival:

Louis Andriessen – Sweet door Lucie Horsch bij Holland Festival:

Maya Friedman bij de Cello Biënnale:

De Martijn Padding Show! bij de Cello Biënnale:

Sehnsucht door Katharina Gross bij de Cello Biënnale:

Music for Empty Spaces in Muziekgebouw aan ’t IJ:

Bec Plexus in de Doelen:

Aart Strootman in de Doelen:

Saskia Lankhoorn in de Doelen:

Concert du Cursus van IRCAM:

Als bonus de muziekvideo Your Feeling van Genevieve Murphy die in première ging bij SPRING:

En de oorspronkelijke versie van Alberto Granados Reguilóns Earwash, dat deel uitmaakte van Senses Working Overtime tijdens de Gaudeamus Muziekweek 2020:

Zie verder de schat aan materiaal die te vinden is bij Ars Musica, de SWR Donaueschinger Musiktage en de Wittener Tage für neue Kammermusik.

Ook onze eigen livestreams van de Gaudeamus Muziekweek 2020 zijn nog terug te kijken.