Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren

terug naar nieuwsberichten

Nieuwe directeur en zakelijk manager Gaudeamus

Gaudeamus begint 2021 met een nieuwe directie. Martijn Buser, sinds 2011 programmeur bij Gaudeamus, wordt de nieuwe artistiek directeur. Hij zal worden bijgestaan door de nieuwe zakelijk manager Rogier van Splunder. Henk Heuvelmans, die in 1981 bij Gaudeamus begon en in 1991 directeur werd, gaat met pensioen.

Een directiewisseling bij Gaudeamus is vrij zeldzaam: Henk was slechts de derde directeur in 75 jaar, na Gaudeamus-oprichter Walter Maas en diens opvolger Chris Walraven. Volgens Henk is de verklaring hiervoor duidelijk: “Bij Gaudeamus verveel je je als directeur nooit!”

Met de aanstelling van Martijn Buser wordt een Gaudeamus-traditie in ere gehouden waarin directeurs al ruime ervaring hebben binnen de stichting voordat ze de leiding nemen. Martijn werkt al sinds 2011 als programmeur en producent voor Gaudeamus. Daarvoor werkte hij onder meer als muziekprogrammeur voor Theater Kikker. Ook was hij de afgelopen jaren als curator verbonden aan het Haagse festival Rewire.

Martijn zal grosso modo blijven doen wat Gaudeamus al 75 jaar doet: de artistieke dromen van jonge makers waarmaken. Wel wil hij een aantal accentverschillen gaan doorvoeren. Zoals nog meer lokale samenwerkingen aangaan, nieuwe manieren zoeken om hedendaagse muziek buiten de concertzaal tot leven te brengen, een grotere focus brengen op technologie als aanjager voor muzikale vernieuwing en een interculturele blik bieden op actuele muziek uit niet-Westerse landen en regio’s.

Henk Heuvelmans (Foto © Marieke Odekerken)

Ook Rogier van Splunder heeft al een uitgebreide ervaring binnen de artistieke wereld waarin Gaudeamus opereert. Jarenlang was hij zakelijk manager en directeur voor ensemble Asko|Schönberg, een jaarlijkse gast in de programmering van Gaudeamus. De afgelopen jaren was hij actief als freelance manager voor onder meer Slagwerk Den Haag en Pynarello.

Henk zet met zijn pensionering in 2021 een punt achter een indrukwekkende loopbaan in de muziekwereld. In de 30 jaar waarin hij directeur was voor Gaudeamus zette hij de stichting nationaal nog steviger op de kaart en was hij een fanatiek aanjager van diverse internationale samenwerkingsverbanden in de hedendaagse muziek, onder meer in het Europese Ulysses Network en de ISCM (International Society for Contemporary Music). Onder Henks leiding zette Gaudeamus de deuren open voor interdisciplinaire experimenten en hij initieerde de verhuizing van de stichting naar Utrecht.

In 2006 werd Henk voor zijn verdiensten al benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en tijdens het slotconcert van de Gaudeamus Muziekweek 2020 werd hij bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.