Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren

terug naar nieuwsberichten

Gezocht: vrijwilligers voor Ligeti’s Poème Symphonique!

Over twee weken staat het Muziekgebouw in Amsterdam vier dagen lang helemaal in het teken van componist György Ligeti (1923-2006) met concerten, lezingen en workshops. Op zaterdagmiddag 7 april klinkt Ligeti’s legendarische Poème symponique. Het is een werk voor 100 metronomen die gelijktijdig beginnen te tikken, ieder in een eigen tempo.

Ligeti schreef het werk destijds in opdracht van Gaudeamus en de wereldpremière in 1963 in het Raadhuis van Hilversum zorgde voor behoorlijk wat ophef. Het publiek van toen – waaronder Burgemeester en Wethouders, de Spaanse ambassadeur en Raadhuisarchitect Dudok – kon weinig begrip opbrengen voor dit in hun ogen té conceptuele werk. De NTS besloot het opgenomen materiaal vanwege het schandaal niet uit te zenden.

Het werk is in 2017 een aantal keer door Gaudeamus hernomen en nu doen we het op uitnodiging van het Muziekgebouw nog een keer! Maar: daar hebben we nog een aantal handjes bij nodig. De metronomen moeten voorafgaand aan de uitvoering worden klaargezet en allemaal op dezelfde manier worden opgewonden en tegelijk worden gestart.

Lijkt het je leuk om deel uit te maken van de uitvoering van dit unieke werk? En ben je zaterdag 7 april beschikbaar van 15:00 tot 18:00 uur? Meld je dan aan door een mail te sturen naar martijn@muziekweek.nl o.v.v. ‘Aanmelding Poème Symphonique’. Er is een vrijwilligersvergoeding beschikbaar.

Poème symphonique is een coproductie van Gaudeamus en Muziekgebouw aan ’t IJ in het kader van het Ligeti festival van 5 – 8 april in Amsterdam. De TV-registratie van de wereldpremière van Poème symphonique is onlangs teruggevonden bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Tijdens het Ligeti Festival zijn de beelden vijfenvijftig jaar na dato alsnog te zien tijdens het gratis toegankelijke filmprogramma. Meer informatie en programma

Onderschrift bij foto: Raadhuis Hilversum, 1963. De wereldpremière van Poème Symphonique voor 100 metronomen (c) R. Frings / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid