playlist: Opnames Gaudeamus Festival 2023 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren
terug naar nieuwsberichten

Inschrijving Gaudeamus Award 2020 start 1 augustus met verhoogde leeftijdsgrens

Donderdag 1 augustus 2019 start de inschrijving voor de Gaudeamus Award 2020. De Gaudeamus Award is een aanmoedigingsprijs voor jonge componisten. Om nog meer componisten de kans te geven om zich aan te melden, is de maximum leeftijd dit jaar verhoogd naar 35 jaar.

Muziekpioniers tot en met 35 jaar kunnen zich aanmelden met minimaal drie verschillende werken. Eén daarvan, de hoofdinzending, moet passen in een van de in totaal vijf categorieën:

  1. Groot/klein Ensemble
  2. Elektrisch Ensemble
  3. Installaties
  4. Open categorie
  5. Orgel

Daarnaast is er een speciale buitencategorie: de inzenders kunnen optioneel een extra, vierde werk inzenden voor het Residentie Orkest.

Jury
De inzendingen worden beoordeeld door een onafhankelijke jury. Voor de Award van 2020 bestaat de jury uit de Grieks-Nederlandse componiste Calliope Tsoupaki, de Jordaans-Duitse componist Saed Haddad en de Britse componist Oscar Bettison. Er worden maximaal vier componisten genomineerd voor de Gaudeamus Award in 2020. De juryselectie wordt in november 2019 bekendgemaakt

Muziekweek
Van de vier genomineerden zullen maximaal drie verschillende stukken worden uitgevoerd tijdens de Gaudeamus Muziekweek 2020. Ook krijgen de genomineerden de opdracht om een gloednieuw werk te schrijven voor één van de twee Award Ensembles. In 2020 zijn dat het Nederlandse Ensemble VONK en het avontuurlijke duo Zöllner-Roche van de Canadees-Britse klarinettist Heather Roche en de Duitse accordeonist Eva Zöllner.

Leeftijdsgrens
De inschrijving voor de Gaudeamus Award staat open voor componisten en muziekpioniers wereldwijd. Naast verscheidenheid in etnisch-culturele achtergrond streeft Gaudeamus ook naar een evenwichtige genderbalans. Om die reden is dit jaar de leeftijdsgrens verhoogd van 30 naar 35 jaar. Doelstelling is dat vanaf 2020 de genomineerden voor de Gaudeamus Award voor minimaal de helft zal bestaan uit vrouwen. Gaudeamus nodigt pro-actief componisten uit om zich in te schrijven voor de Gaudeamus Award wiens werk ondergerepresenteerd wordt in het huidige aanbod van hedendaagse muziek.

Award
De Gaudeamus Award is al sinds 1957 één van de meest prestigieuze prijzen voor jonge componisten wereldwijd. Recente winnaars van de prijs zijn de Finse Sebastian Hilli (2018), Aart Strootman uit Nederland (2017), de Amerikaan Anthony Vine (2016) en de Rus Alexander Khubeev (2015). De genomineerden voor de Gaudeamus Award 2019 zijn Nicholas Morrish, Kelley Sheehan, Remy Siu, Stefan Maier en Scott Rubin. De Award zal worden uitgereikt tijdens de Gaudeamus Muziekweek 2019, die plaats vindt van 4 t/m 8 september op verschillende locaties in Utrecht.