Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren

terug naar nieuwsberichten

Muziekpionier Jan Boerman (97) overleden

Een van de grootheden van de elektronische muziek is niet meer. De Haagse componist en oud-conservatoriumdocent Jan Boerman is zondag 25 oktober op 97-jarige leeftijd overleden. Boerman behoort samen met Ton Bruynèl en Dick Raaijmakers tot de pioniers van elektronische muziek in Nederland. Boerman laat een omvangrijk oeuvre na waarin elektronische muziek een voorname plaats inneemt. Hij specialiseerde zich in ‘tapemuziek’; geheel op band vastgelegde composities. In 1982 ontving hij voor dat oeuvre de Matthijs Vermeulenprijs. Voor zijn elektronische compositie Vocalise 1994 kreeg hij in 1997 de Willem Pijperprijs. De in 1998 verschenen cd-box The Complete Tape Music of Jan Boerman werd bekroond met een Edison.

Gaudeamus-directeur Henk Heuvelmans is groot liefhebber van het werk van Jan Boerman: “In een interview voor het Parool kreeg ik ooit de vraag een plaat te noemen om naar een onbewoond eiland mee te nemen. Gelukkig kon ik de net uitgekomen box met alle elektronische muziek van Jan Boerman opgeven, goed voor urenlang plezier. Mijn liefde voor Boermans muziek gaat ver terug: als 20-jarige student hoorde ik in een radio-programma voor het eerst de muziek van Jan Boerman. Donemus had toen net een LP uitgebracht met o.a. Compositie 1972 en De Zee. Zelfs in mono op mijn draagbare radiootje kwam die muziek als een donderslag binnen. Dat ik in 1999 tijdens de door Gaudeamus georganiseerde Nederlandse Muziekdagen vrijwel alle tape-stukken van Jan via 6- en 8-sporenweergave door de Utrechtse Geertekerk hoorde klinken was fanatastisch; die kerk, waar al zoveel elektronische muziek geklonken had tijdens de jaren dat het Instituut voor Sonologie nog gevestigd was in Utrecht, vormde nu één grote geweldige hemelse klankkast.”

Dit jaar zou in het kader van 75 jaar Gaudeamus een heel concert gewijd worden aan de muziek van Jan Boerman tijdens het festival Akousma in Montreal. Door de wereldwijde pandemie hebben we dit concert en de samenwerking met Canada moeten uitstellen naar 2022.

Ter gelegenheid van 75 jaar Gaudeamus is er een artikel verschenen over de geschiedenis van de elektronische muziek in Nederland, van de hand van Kees Tazelaar. Het engelstalige artikel is opgenomen in het prachtige jubileumboek en tevens te lezen op de speciale 75 jaar Gaudeamus website.

 

foto: Co Broerse