Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren

terug naar nieuwsberichten

Muziekpionier Kelley Sheehan wint de Gaudeamus Award 2019

De Amerikaanse muziekpionier Kelley Sheehan (1989) is de winnaar van de Gaudeamus Award 2019. De jonge componist uit Chicago ontving de prestigieuze aanmoedigingsprijs voor jonge muziekpioniers op zondag 8 september uit handen van minister Van Engelshoven tijdens het slotconcert van de Gaudeamus Muziekweek in TivoliVredenburg.

De jury – bestaande uit componisten Clara Iannotta, Gerhard Stäbler en Yannis Kyriakides – zegt over Sheehan:

“Kelley is een ware verkenner van geluid die werkt met objecten die door haar in hun functie worden opgerekt. Met machine-achtige herhalingen laat ze de luisteraar zich overgeven aan een ongewone noisewereld die haast lijkt te ademen. De composities zijn ingebed in transparante structuren die je naar een intieme en indrukwekkende omgeving lokken. Ze heeft als componist een grote gemeenschapszin en dat weerspiegelt in de integriteit waarmee ze haar muziekpraktijk benadert.”

Sheehan was één van de 95 inzenders voor de Award. Uit de 95 werden vijf componisten genomineerd en uitgenodigd om deel uit te maken van de Gaudeamus Muziekweek 2019. Naast Sheehan waren verder Remy Siu, Nicholas Morrish, Scott Rubin en Stefan Maier genomineerd. Van Sheehan werden tijdens het festival drie stukken gespeeld: Four Sharp Corners door Insomnio, Talk Circus door Slagwerk Den Haag en eyes on, dat ze speciaal schreef in opdracht van Gaudeamus voor Nadar Ensemble. Ook was een installatieversie van haar stuk Circle Speak onderdeel van de geluidskunstexpo Senses Working Overtime.

In opdracht van Gaudeamus en het K.F. Hein Fonds ontwierp beeldend kunstenaar Nuni Weisz dit jaar een trofee voor de Gaudeamus Award. Ze ontwierp een instrument/beeld met de naam Inner Voice Amplifier, waarmee je je eigen stem kunt horen zoals die klinkt wanneer hij je lichaam verlaat.

Het winnen van de Gaudeamus Award betekent voor componisten een internationale erkenning van hun werk en is voor velen een springplank in hun carrière. Met het winnen van de Award krijgen componisten de opdracht een nieuw werk te schrijven voor een volgende editie van het festival.

Gaudeamus Award - Martijn Buser, Gerhard Stäbler, Nicholas Morrish, Remy Siu, Kelley Sheehan, Ingrid van Engelshoven, Scott Rubin, Stefan Maier, Yannis Kyriakides, Clara Iannotta, Henk Heuvelmans - Anna van Kooij

L-R: Martijn Buser (programmeur Gaudeamus), Gerhard Stäbler, Nicholas Morrish, Remy Siu, Kelley Sheehan, Ingrid van Engelshoven, Scott Rubin, Stefan Maier, Yannis Kyriakides, Clara Iannotta, Henk Heuvelmans (directeur Gaudeamus)

Foto’s © Anna van Kooij