playlist: Opnames Gaudeamus Festival 2023 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren
terug naar nieuwsberichten

Nieuwe musician-in-residence is hot!

De komende 2 jaar is de van oorsprong Russische Maya Fridman in residentie bij Gaudeamus. Ze is een ware master op de cello, ze kan en speelt alles: klassiek, pop, (gothic) rock, folk, jazz, nieuwe muziek of flamenco. Programmeur Martijn Buser over de keuze voor Maya Fridman als musician-in-residence: “Celliste Maya Fridman valt op vanwege haar prachtige uitvoeringen. Ze is zo ongelooflijk veelzijdig. Dat maakt haar als musicus een fenomeen. In Maya Fridman zien wij een jonge muziekpionier die onmiskenbaar haar invloed zal gaan hebben in de hedendaagse muziek”

Maya Fridman weigert zich vast te binden aan één enkel genre. Niet alleen in haar muziek, maar ook in haar beeldtaal. Zo heeft ze zich voor de albumhoes van haar laatste cd The Fiery Angel laten inspireren door elementen uit metal en gothic. Daarnaast barst ze van de ambitie en durft ze groots uit te pakken met haar bewerking van Schnittke’s Peer Gynt, waarin ze samen met pianiste Tomoko Mukaiyama nieuwe arrangementen voor cello en piano wil laten samensmelten met andere kunstvormen en muziektheatrale elementen.

Wat Fridman betreft worden de grenzen tussen genres opgeheven en stoppen we met het labelen van muziek, of zoals ze het in haar eigen woorden zegt: “ik zie connecties tussen verschillende kunstvormen: klassieke muziek, jazz, rock, improvisatie, beeldende kunst, poëzie, literatuur, film. Wat dat betreft heb ik echt mijn pad gevonden: ik ervaar geen grenzen meer tussen vormen en genres. Gaudeamus is wat dat betreft de ideale plek om mij aan te verbinden. Hier kan ik mij volledig richten op het verder ontwikkelen van mijn eigen stijl en mijn eigen projecten, zonder dat ik tegen grenzen aanloop als het gaat om muziekstijlen of kunstvormen. Ik kan volledig mijn vrije gang gaan, gesteund door de kennis en expertise die er in huis is bij Gaudeamus.”
De komende twee jaar krijgt Fridman bij Gaudeamus de gelegenheid om uiteenlopende samenwerkingen aan te gaan en haar eigen muzikale werken te schrijven en arrangeren.

CONCERTAGENDA
Gaudeamus Sessies #18 | zo 4 maart 2018 | 20:00 uur | Muziekhuis Utrecht

Gagi Petrovic en Maya Fridman vormen samen een elektro-akoestisch duo. Ze presenteren hun eerste gezamenlijke compositie Abstract Piece No. 1 voor cello, live elektronica en zang.

GAUDEAMUS @KUUB | do 26 april | 20:00 uur | Kunstruimte KuuB
Aan de vooravond van Koningsdag speelt Fridman de wereldpremière van Canti d’inizio e fine. Dit werk voor solo cello werd speciaal voor haar geschreven door Maxim Shalygin. Het concert vindt plaats in de intieme setting van een kleine kunstgalerie.

Meer lezen over muziekpionier Maya Fridman