Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren

terug naar nieuwsberichten

Residentie Orkest Den Haag speelt orkestwerk Fjóla Evans bij start seizoen 21-22

In augustus kondigden we een structurele samenwerking aan met het Residentie Orkest Den Haag. In 2021 zal het eerste concrete resultaat hiervan te zien zijn. Het orkest speelt dan het werk Lung van de Canadese/IJslandse componist Fjóla Evans, gekozen door het orkest uit een shortlist gemaakt door de jury van de Gaudeamus Award 2020. Het concert vindt plaats in de herfst van 2021 in het dan net geopende nieuwe Haagse cultuurcentrum Amare.

Bij de inschrijving voor de Gaudeamus Award 2020 konden componisten niet alleen werk indienen voor de Award, maar kregen ze ook de mogelijkheid om orkestwerken aan te dragen voor het Residentie Orkest. Van de 233 componisten waren er 100 die dit deden. De jury van de Gaudeamus Award (Calliope Tsoupaki, Saed Haddad en Oscar Bettison) koos naast de shortlist van vier genomineerden voor de Award óók een parallelle shortlist met drie orkestwerken, waaruit het Residentie Orkest Den Haag Lung koos.

Kunsthaus Graz

Kunsthaus Graz

Fjóla Evans
Voor Lung stelde Evans zich het orkest voor als een long: pulserend, organisch en voortdurend in beweging. Ze liet zich daarbij onder meer inspireren door de bijzondere architectuur van het Kunsthaus Graz in Oostenrijk (zie afbeelding). Evans is componist en cellist en laat zich vaak inspireren door natuurlijke fenomenen. Ze schreef stukken voor onder meer Vicky Chow, het ensemble eight blackbird en het Winnipeg Symphony Orchestra. Ook voert ze vaak haar werk zelf uit. Ze studeerde onder meer compositie onder Julia Wolfe en cello onder Matt Haimovitz.

Residentie Orkest Den Haag
Het Residentie Orkest is het orkest van, voor, in, en vanuit Den Haag. Nauw aansluitend bij de stad en haar inwoners en ter ondersteuning van de ‘functie’ van Den Haag: residentie, stad van vrede en recht, diplomatenstad, woon- en zakenstad, maatschappelijk geëngageerde stad. Het orkest zet actief klassieke muziek in om alle inwoners en bezoekers in Den Haag te verbinden en te prikkelen. Het Residentie Orkest behoort tot de grote, gerenommeerde symfonieorkesten van Nederland en is regelmatig te horen op belangrijke podia in binnen- en buitenland. Het orkest verzorgt concerten in thuisbasis het Zuiderstrandtheater in Scheveningen maar zal vanaf 2021 in het nieuwe gebouw Amare in het hart van Den Haag gehuisvest zijn. Op dit moment is Nicholas Collon chef-dirigent en artistiek adviseur van het Residentie Orkest. Vanaf de zomer van 2021 wordt Anja Bihlmaier de nieuwe chef-dirigent van het Residentie Orkest. Richard Egarr blijft vaste gastdirigent en daarnaast is ook Jun Märkl benoemd tot vaste gastdirigent.

Residentie Orkest Den Haag

Residentie Orkest Den Haag