playlist: Opnames Gaudeamus Festival 2023 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren
terug naar nieuwsberichten

Statement over Gaza

Gaudeamus is in gedachten bij de slachtoffers die vallen in de oorlog tussen Israël en Hamas, en degenen die nu doodsangsten doorstaan in Gaza. In het bijzonder denken we aan alle dappere makers die de afgelopen jaren verhalen van verbinding hebben verteld, werk hebben gemaakt over het doorwerken van intergenerationeel trauma en de complexe geschiedenis en de impact ervan hebben proberen over te brengen aan een breder publiek. Na 7 oktober lijkt het tevergeefs en lijkt al het perspectief op een vreedzame oplossing uit zicht.

Wij veroordelen daarom het geweld van Israël en Hamas en sluiten aan bij een bredere beweging van organisaties die oproept tot een staakt-het-vuren en een politieke oplossing. Omdat als de geschiedenis iets laat zien, dan is het dat geweld leidt tot meer geweld.

Waar de doden van Israël namen hebben, wordt er over de gestorven Palestijnen gesproken in nummers. Maar het zal niet lang meer duren of het worden percentages. Op het moment van schrijven benaderen we het punt dat 0,5% van de Gazanen is gestorven en bijna 1,3% gewond is geraakt, in minder dan een maand tijd.

Het geweld moet nu stoppen, en in het bijzonder moet de steun van Westerse leiders voor de disproportionele daden, en daarmee mogelijk oorlogsmisdaden, van Israël per direct worden teruggetrokken. Daarom sluit Gaudeamus zich aan bij de oproep van PAX en Amnesty International voor een staakt-het-vuren.

Petitie Amnesty International
Petitie PAX