playlist: Podcast Curious Ears Season 3 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren

Algemeen

Vernieuwing en vooruitgang komt van onderop. Daarom presenteert, stimuleert en ondersteunt Gaudeamus ongehoorde harmonieën van aanstormende performers. Dat doen we door middel van een jaarlijks festival, compositie-opdrachten, de Gaudeamus Award, concertreeksen en residenties. Al meer dan 75 jaar laat Gaudeamus nieuwsgierige muziekliefhebbers kennis maken met de (gecomponeerde) muziek van morgen: ongehoorde combinaties van genres, frisse perspectieven op de concertpraktijk en radicale nieuwe uitvindingen op het gebied van klank en podiumkunst, zonder grenzen of oorkleppen.

Het jaarlijkse Gaudeamus Festival is het oudste muziekfestival van Nederland en vindt sinds 2011 plaats in Utrecht. Het is dé internationale ontmoetingsplek voor jonge componisten en muziekpioniers wereldwijd. Een belangrijk onderdeel van het Gaudeamus Festival is de uitreiking van de Gaudeamus Award, een aanmoedigingsprijs voor componisten tot en met 35 jaar. Bekijk hier een lijst van recente Gaudeamus Award-winnaars.

Buiten het festival om zijn er diverse concerten, zoals series in TivoliVredenburg en galerie KuuB en de Gaudeamus Sessies. In de Sessies presenteren we try-outs van eigen producties, voorproefjes uit het festival en work-in-progress van jonge ensembles en (nog) onbekende componisten.

Het ondersteunen van de nieuwste generatie muziekpioniers is één van de belangrijkste doelstellingen van Gaudeamus. Via het Nieuwe Makers traject van het Fonds Podiumkunsten is aanstormend talent meerdere jaren verbonden aan Gaudeamus. Zo krijgen jonge makers de kans zich in een veilige omgeving te ontwikkelen en hun onderzoeksproces uit te diepen.
Daarnaast verstrekt Gaudeamus ieder jaar vele opdrachten voor het schrijven van nieuw werk. Lees meer over onze talentontwikkeling.

Gaudeamus is gedurende het hele jaar actief als platform voor nieuwe prikkels en ontwikkelingen binnen muziek in Nederland en daarbuiten, als actieve partner in diverse internationale netwerken zoals het Europese Ulysses Network.

Geschiedenis
Sinds de oprichting door Walter Maas in 1945 in Huize Gaudeamus biedt de stichting ontwikkeling, ontmoeting en een podium voor de nieuwste generatie componisten. Nu, meer dan 75 jaar later, wordt Gaudeamus internationaal erkend als dé expert op het gebied van de laatste ontwikkelingen in gecomponeerde muziek.

Aanvankelijk was Gaudeamus gewijd aan Nederlandse componisten, maar al in 1950 werd de Muziekweek opengesteld voor jonge componisten uit de hele wereld. In 1988 werd de maximum leeftijd verlaagd naar 30 jaar. Met uitzondering van de periode 1977-1983 was er in de Muziekweek een compositie competitie met een jury bestaande uit internationaal gerenommeerde componisten. Sinds 1984 draait het allemaal nog maar om één prijs: de Gaudeamus Award, bestaande uit een opdrachtcompositie ter waarde van € 5000,- welke in première gaat tijdens de Gaudeamus Muziekweek van het daarop volgende jaar.

In 1983 verliet Gaudeamus het ouderlijke “Huize Gaudeamus” in Bilthoven en verhuisde naar Amsterdam. Sinds 1 januari 2011 is Stichting Gaudeamus Muziekweek als zelfstandige organisatie gevestigd in Utrecht en uitgegroeid tot de belangrijkste initiator van nieuwe muziek-activiteiten in de stad.

Ticketservice

Voor alle vragen rondom kaartverkoop stuur een e-mail naar kassa@gaudeamus.nl.

Toch liever telefonisch contact? Vermeld dan je telefoonnummer in je mailtje en we bellen je zo snel mogelijk terug.

Contact

Stichting Gaudeamus Muziekweek
Loevenhoutsedijk 301
3552 XE Utrecht
info@gaudeamus.nl
030 820 01 11 (we zijn telefonisch bereikbaar op maandag en woensdag)
IBAN: NL04 RABO 0159 5722 58

voor communicatie, marketing en pers
publiciteit@gaudeamus.nl
06 1438 7793

Locaties

 • Buitenplaats Doornburgh

  Diependaalsedijk 17 3601 GH Maarssen

 • ConcertLab/ Leeuwenbergh

  Servaasbolwerk 1a 3512 NK Utrecht

 • De Nijverheid

 • Domkerk

  Achter de Dom 1 3512 JN Utrecht

 • Het Huis Utrecht

  Boorstraat 107 3513 SE Utrecht

 • Impakt

  Lange Nieuwstraat 4 3512 PH Utrecht

 • Lutherse Kerk

  Hamburgerstraat 9 3512 NN Utrecht

 • Movement Exposed Gallery Space

  Buurkerkhof 7 3511 KC Utrecht

 • Museum Speelklok

  Steenweg 6 3511 JP Utrecht

 • Nicolaïkerk

  Nicolaaskerkhof 8 3512 XC Utrecht

 • Nicolaïkerk

  Nicolaaskerkhof 8 3512 XC Utrecht

 • Stadsschouwburg Utrecht

  Lucasbolwerk 24 3512 EJ Utrecht

 • Theater Kikker

  Ganzenmarkt 14 3512 GD Utrecht

 • TivoliVredenburg

  Vredenburgkade 11 3511 WC Utrecht

 • Utrecht

 • Utrecht Centrum

Maak nieuwe generaties muziekpioniers mogelijk

Partners 2022

Subsidiënten

Fondsen en Instellingen

Coproducenten

Partners

Internationale partners

Media Partners

Stichting Gaudeamus

TEAM

Martijn Buser artistiek directeur | martijn[at]gaudeamus[punt]nl
Floor Ruyters zakelijk manager | floor[at]gaudeamus[punt]nl
Laurens Palsgraaf festivalcoördinatie & techniek | laurens[at]gaudeamus[punt]nl
Benjamin van Vliet marketing & communicatie | benjamin[at]gaudeamus[punt]nl
Matthijs Mantel programma & productie | matthijs[at]gaudeamus[punt]nl
Christina Patsa programma & productie | christina[at]gaudeamus[punt]nl
Jonás Bisquert programmamaker | jonas[at]gaudeamus[punt]nl
Marilot Baerveldt artist hospitality | marilot[at]gaudeamus[punt]nl
Sofia Chionidou stagiair | sofia[at]gaudeamus[punt]nl

BESTUUR

Aart van der Maas voorzitter
Anne Parlevliet penningmeester
Janny Rodermond secretaris

 

ARTISTIEK ADVIESRAAD

Saskia Lankhoorn
Hannibal Saad
Vanessa Lann

ANBI
Stichting Gaudeamus Muziekweek is aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Deze stichting organiseert het jaarlijkse festival Gaudeamus Muziekweek, de uitreiking van de Gaudeamus Award en concerten en activiteiten in samenwerking met uiteenlopende partners gedurende het jaar.  De status van culturele ANBI betekent voor particulieren, maar ook voor bedrijven, een extra belastingvoordeel vanwege een extra giftenaftrek. Daarnaast betalen culturele ANBI’s geen schenkbelasting over uw gift of erfbelasting over ontvangen erfenissen. Lees meer over de mogelijkheid om Gaudeamus geldelijk te ondersteunen.

Gaudeamus onderschrijft de governance code cultuur en de code diversiteit & inclusie. Gaudeamus ontvangt meerjarige subsidie van het Fonds Podiumkunsten.

CAO
Het beloningsbeleid van Gaudeamus is conform de CAO voor de NAPK muziekensembles 2020-2024 en de honorariumtabel Nieuw Geneco.

KVK en RSIN
Kamer van Koophandel Utrecht 51458012
RSIN 850027196

Doelstelling 
‘Stichting Gaudeamus Muziekweek heeft ten doel: het jaarlijks organiseren van een of meer muziekevenementen en al hetgeen tot een en ander behoort, daarmee verband houdt of daaraan bevorderlijk kan zijn, een en ander in de ruimste zin van het woord.’ (Statuten art.2)

Jaarrekekening 2022 (ANBI)
Artistiek verslag 2021
Jaarrekening 2021 (ANBI)
Artistiek verslag 2020
Jaarrekening 2020 (ANBI)
Jaarverslag 2019
Jaarrekening 2019