playlist: Podcast Curious Ears Season 2 playlistKlik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren
Algemeen
Vernieuwing en vooruitgang komt van onderop. Daarom presenteert, stimuleert en ondersteunt Gaudeamus de nieuwste muziek van jonge muziekpioniers. Dat doen we door middel van een jaarlijks festival, compositie-opdrachten, de Gaudeamus Award, concertreeksen en residenties. Al 75 jaar Gaudeamus laat nieuwsgierige muziekliefhebbers kennis maken met de (gecomponeerde) muziek van morgen: ongehoorde combinaties van genres, frisse perspectieven op de concertpraktijk en radicale nieuwe uitvindingen op het gebied van klank en podiumkunst, zonder grenzen of oorkleppen.
De jaarlijkse Gaudeamus Muziekweek is het oudste muziekfestival van Nederland en vindt sinds 2011 plaats in Utrecht. Het is dé internationale ontmoetingsplek voor jonge componisten en muziekpioniers wereldwijd. Een belangrijk onderdeel van de Gaudeamus Muziekweek is de uitreiking van de Gaudeamus Award, een aanmoedigingsprijs voor componisten tot en met 35 jaar. Bekijk hier een lijst van recente Gaudeamus Award-winnaars.
Buiten het festival om zijn er diverse concerten, zoals series in TivoliVredenburg en galerie KuuB en de Gaudeamus Sessies. In de Sessies presenteren we try-outs van eigen producties, voorproefjes uit het festival en work-in-progress van jonge ensembles en (nog) onbekende componisten.
Het ondersteunen van de nieuwste generatie muziekpioniers is één van de belangrijkste doelstellingen van Gaudeamus. Via het Nieuwe Makers traject van het Fonds Podiumkunsten is aanstormend talent meerdere jaren verbonden aan Gaudeamus. Zo krijgen jonge makers de kans zich in een veilige omgeving te ontwikkelen en hun onderzoeksproces uit te diepen.
Daarnaast verstrekt Gaudeamus ieder jaar vele opdrachten voor het schrijven van nieuw werk. Lees meer over onze talentontwikkeling.
Gaudeamus is gedurende het hele jaar actief als platform voor nieuwe prikkels en ontwikkelingen binnen muziek in Nederland en daarbuiten, als actieve partner in diverse internationale netwerken zoals het Europese Ulysses Network.
Gaudeamus zet zich wereldwijd ook op de kaart met internationale edities van de Muziekweek. In januari 2012 had de allereerste Gaudeamus Muziekweek New York plaats en in april 2014 volgde de eerste editie van Gaudeamus Canada in Toronto en Montreal.
Geschiedenis
Sinds de oprichting door Walter Maas in 1945 in Huize Gaudeamus biedt de stichting ontwikkeling, ontmoeting en een podium voor de nieuwste generatie componisten. Nu, meer dan 70 jaar later, wordt Gaudeamus internationaal erkend als dé expert op het gebied van de laatste ontwikkelingen in gecomponeerde muziek.
Aanvankelijk was de Gaudeamus Muziekweek gewijd aan Nederlandse componisten, maar al in 1950 werd de Muziekweek opengesteld voor jonge componisten uit de hele wereld. In 1988 werd de maximum leeftijd verlaagd naar 30 jaar. Met uitzondering van de periode 1977-1983 was er in de Muziekweek een compositie competitie met een jury bestaande uit internationaal gerenommeerde componisten. Sinds 1984 draait het allemaal nog maar om één prijs: de Gaudeamus Award, bestaande uit een opdrachtcompositie ter waarde van € 5000,- welke in première gaat tijdens de Gaudeamus Muziekweek van het daarop volgende jaar.
In 1983 verliet Gaudeamus het ouderlijke “Huize Gaudeamus” in Bilthoven en verhuisde naar Amsterdam. Sinds 1 januari 2011 is Stichting Gaudeamus Muziekweek als zelfstandige organisatie gevestigd in Utrecht en uitgegroeid tot de belangrijkste initiator van nieuwe muziek-activiteiten in de stad.
Ticketservice
In verband met Corona zijn we beperkt aanwezig op kantoor. Voor alle vragen rondom kaartverkoop stuur een e-mail naar kassa@gaudeamus.nl.
Toch liever telefonisch contact? Vermeld dan je telefoonnummer in je mailtje en we bellen je zo snel mogelijk terug.
Corona en Gaudeamus
Bekijk de actuele informatie over hoe Gaudeamus omgaat met de voorzorgsmaatregelen rondom Corona hier