playlist: Podcast Curious Ears Season 3 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren
terug naar perspagina

Gaudeamus Award verhoogt leeftijdsgrens en gaat samenwerking aan met het Residentie Orkest Den Haag

Prestigieuze prijs voor componisten tot 35 jaar oud

donderdag 1 aug 2019 — Vandaag start de inschrijving voor de Gaudeamus Award 2020. Deze prestigieuze componistenprijs voor jonge componisten wordt al sinds 1957 jaarlijks uitgereikt en vormde het startpunt voor internationale carrières van talloze componisten, waaronder Louis Andriessen en Michel van der Aa. Om nog meer componisten de kans te geven zich aan te melden, is de maximumleeftijd voor de prijs dit jaar verhoogd van 30 naar 35 jaar. Ook gaat Gaudeamus vanaf dit jaar een structurele samenwerking aan met het Residentie Orkest Den Haag. Het orkest zal werk van de genomineerde componisten spelen tijdens een concert in het Zuiderstrandtheater in Den Haag in seizoen ’20-’21.

Installaties en orkestmuziek
De Gaudeamus Award is een aanmoedigingsprijs voor jonge componisten. Hedendaags gecomponeerde muziek wordt daarbij opgevat in de breedste zin des woords. Componisten kunnen dus composities aanleveren voor akoestische instrumenten, maar ook geluidsinstallaties, grafische partituren of elektronische muziekstukken. Dit jaar kunnen ze voor het eerst ook een werk inzenden voor het Residentie Orkest Den Haag.

Onafhankelijke jury
De inzendingen worden beoordeeld door een onafhankelijke jury. Voor de Award van 2020 bestaat de jury uit de Grieks-Nederlandse componiste Calliope Tsoupaki, de Jordaans-Duitse componist Saed Haddad en de Brits-Amerikaanse componist Oscar Bettison. Er worden maximaal vier componisten genomineerd voor de Gaudeamus Award in 2020. De juryselectie wordt in november 2019 bekendgemaakt. Van de vier genomineerden wordt het ingezonden werk gespeeld tijdens de Gaudeamus Muziekweek. Ook krijgen de genomineerden de opdracht om gloednieuw werk te schrijven. Het stuk voor het Residentie Orkest Den Haag dat de componisten kunnen inzenden zal niet gespeeld worden tijdens de Muziekweek, maar na afloop, en is daarom een buitencategorie.

Gaudeamus Muziekweek 2019
Van 4 tot 8 september kunnen nieuwe muziekliefhebbers in Utrecht zich weer laten verrassen door ongehoorde klanken tijdens het jaarlijkse muziekfestival van Gaudeamus. In samenwerking met meer (Utrechtse) partners dan ooit, o.a. Centraal Museum, Stranded FM en Synthese, wordt een uniek festivalprogramma gepresenteerd. Gaudeamus slaagt er in een nieuw publiek aan te spreken met multidisciplinaire performances van jonge makers op het snijvlak van muziek, video, dans, beeldende kunst, theater, design en technologie.

Winnaars
De winnaar van de Gaudeamus Award wint de opdracht om een nieuw werk te maken voor een volgende editie van de Gaudeamus Muziekweek. Tijdens de Gaudeamus Muziekweek 2019 klinken zo twee nieuwe composities van eerdere winnaars. Tijdens het openingsconcert op 4 september gaat W.A.L.L in première van Aart Strootman, winnaar van de Gaudeamus Award 2017. Tijdens het slotconcert klinkt het gloednieuwe werk Bird van de Finse componist Sebastian Hilli, die de award won in 2018.

Residentie Orkest Den Haag
Residentie Orkest Den Haag is een van de grote orkesten in Nederland en bewijst meer dan ooit dat symfonische muziek ook in de 21e eeuw voor een groot en breed publiek van betekenis kan zijn. Het orkest geeft sinds zomer 2015 concerten in het Zuiderstrandtheater en zal vanaf 2021 in het nieuwe Onderwijs- en Cultuurcomplex in het hart van Den Haag gehuisvest zijn. Naast de symfonische canon voert het orkest ook regelmatig cross-over programma’s uit. Het orkest is, naast thuisbasis Den Haag veelvuldig te horen op diverse grote podia in binnen- en buitenland. Nicholas Collon is als chef-dirigent en artistiek adviseur en Richard Egarr als eerste gastdirigent aan het orkest verbonden. Het Residentie Orkest is nadrukkelijk in de stad Den Haag aanwezig met een divers educatief en maatschappelijk activiteitenaanbod in de hele stad. Belangrijk zijn de samenwerkingen met Haagse en nationale partners als het Nationaal Theater, Festival Classique, De Dutch Don’t Dance Division, Paard, De Nationale Opera, Koninklijk Conservatorium, Dutch National Opera Academy en de Zaterdagmatinee.