playlist: Opnames Gaudeamus Festival 2023 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren
terug naar perspagina

Gaudeamus Festival maakt volledige programmering bekend

donderdag 27 jul 2023 — Het Gaudeamus Festival heeft deze week de volledige programmering bekendgemaakt. In een eerder persbericht werden reeds de nieuwe programma’s van onder meer Mabe Fratti, Klein, Aurélie Lierman, Jelmer de Moed en Asko|Schönberg aangekondigd. Vandaag graag uw aandacht voor onder meer A Beautiful Path van Kate Moore, Ways to listen to a river van de Nederlands-Argentijnse kunstenaar Nahuel Cano en What are you building in there!? van het improvisatiecollectief BUI. Het Gaudeamus Festival vindt plaats van 6 t/m 10 september 2023 in Utrecht. Het festival omvat meer dan vijftig concerten, multidisciplinaire performances, de Gaudeamus Award, workshops, lezingen en een seminar.

Voor haar nieuwe project A Beautiful Path trekt Kate Moore het komende seizoen de wijde wereld in. Vanuit het Nederlandse Oss wandelt ze (in etappes) met de zon mee via haar geboorteplaats Oxford naar het Ierse eiland Skellig Michael, het meest westelijke punt van Europa. Ze neemt instrumenten mee en componeert en plein air. Als een hedendaagse troubadour laat zij haar nieuwe muziek onderweg ontstaan. “Hoewel het een fysieke reis is, is het in de eerste plaats een reis van de ziel. Ik ben in de ban geraakt van het idee om wandelpaden als geschiedenisboeken te zien en deze al wandelend met mijn zintuigen te lezen.” Tijdens het Gaudeamus Festival opent ze A Beauitful Path met een performatieve presentatie en is er een expositie van het project te zien in Movement Exposed Gallery Space in Utrecht.

Ways to listen to a river
Wat hoor je als je luistert naar een rivier? Welke geschiedenis en verhalen schuilen erin? De Argentijnse en in Nederland woonachtige kunstenaar Nahuel Cano volgt samen met filmmaker Juan Fernández Gebauer en Ensemble Modelo62 het poëtische spoor dat rivieren in Argentinië en in Nederland hebben getrokken. Cano onderzocht de Vecht en de Argentijnse rivieren de Limay en de Salado. De verschillende thema’s van deze rivieren, zoals menselijk ingrijpen in de natuur, kapitalisme, ecologie en kolonialisme vertaalde hij in de multimediale performance Ways to listen to a river, die tijdens het festival in première gaat.

BUI
In de performance What are you building in there!? bouwt BUI een levende klankconstructie in de kapel van Buitenplaats Doornburgh in Maarssen. Het impro-collectief neemt de ruimte mee als medespeler in het ensemble en beweegt, samen met het publiek, naar een nieuw perspectief op de plek. Ruimte, geluid en tijd smelten naadloos samen. Ook dit is een première.

Duo Dulfer & Witteveen
Fagottist Thomas Dulfer en saxofoniste Deborah Witteveen zijn aanstormende talenten in de klassieke muziekwereld. Al op jonge leeftijd wonnen zij afzonderlijk van elkaar prijzen bij het Prinses Christina Concours en werden ze onderscheiden met de Classic Young Masters Award. Een hechte muzikale vriendschap ontstond en sinds 2017 spelen zij samen. In het seizoen 2022-2023 waren zij Dutch Classical Talent-finalisten. Tijdens het Gaudeamus Festival keren ze terug naar hun roots: drie winnaars van het Prinses Christina Compositie Concours en de jonge componist Jinwook Jung ontwikkelden een gloednieuw werk voor het duo, dat in TivoliVredenburg in première gaat.

In de geest van de Canto
Canto Ostinato van Simeon ten Holt is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een absolute love it or hate it-klassieker. In januari 2023, de maand waarin de componist honderd jaar zou zijn geworden, werd er een Simeon ten Holt-dag georganiseerd in TivoliVredenburg, waarop componisten een stuk in de geest van de Canto konden pitchen. Componist en performer Daan Geysen won de pitch en
tijdens de openingsavond van Gaudeamus wordt zijn Keep Going! uitgevoerd: een werk voor strijkers, zang, synthesizers en dansers, die door middel van bewegingssensoren elektronische klanken aansturen.

Zo klinkt jongleren
Sounds Like Juggling heeft een heel nieuw genre uitgevonden: jonglerend muziek maken. Componist Arthur Wagenaar en jongleur Guido van Hout bundelen in PUINBAL hun krachten in een circus van beweging en klank, waar de spelregels voortdurend veranderen en niets onmogelijk is. Beats met zelfgebouwde shakerballen en bonkende jerrycans, bodypercussie zolang de bal in de lucht hangt en walsen met tikkende metalen buizen. Zo klinkt jongleren! Gewapend met hun grooves gaan de vier performers het leven te lijf.

Kijk voor nog veel meer voorstellingen en concerten op de website.

Gaudeamus scout talent uit binnen- en buitenland en draagt als opdrachtgever, producent en podium bij aan de ontwikkeling van carrières van innovatieve componisten, (geluids)kunstenaars, performers en musici. Ze worden uitgedaagd nieuwe, vernieuwende werken te maken. Vaak gaat dit gepaard met jarenlange ondersteuning en begeleiding.

Media & Downloads