playlist: Podcast Curious Ears Season 3 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren
terug naar perspagina

Gaudeamus Muziekweek 2020 afgesloten met hoge Koninklijke Onderscheiding directeur Henk Heuvelmans

zondag 13 sep 2020 — Op de slotavond van de Gaudeamus Muziekweek 2020 in TivoliVredenburg, is festivaldirecteur Henk Heuvelmans benoemd tot Officier in de orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Ap Reinders van de gemeente Stichtse Vecht reikte hem deze hoge Koninklijke Onderscheiding uit voor zijn grote verdiensten op het terrein van de hedendaags gecomponeerde muziek.

Sinds 1991 is Henk Heuvelmans directeur van de Gaudeamus Muziekweek. Door de jaren heen is hij uitgegroeid tot ‘meneer Gaudeamus’. Hij heeft de stichting blijvend op de kaart gezet in de nationale culturele sector. In 2006 werd Henk Heuvelmans voor zijn verdiensten al benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en vandaag is hij bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Met zijn pensionering in januari 2021 komt er een eind aan zijn indrukwekkende loopbaan in de muziekwereld.

Internationalisering
Heuvelmans zette Gaudeamus ook internationaal op de kaart. Hij was een pleitbezorger van het Europese Ulysses Network dat sinds 2011 bestaat en zich heeft ontwikkeld tot één van de belangrijkste platforms voor jonge componisten en uitvoerders van moderne muziek in Europa. Daarnaast initieerde Heuvelmans internationale coproducties en presentaties van Nederlandse muziek, zoals een jaarlijkse uitwisseling met de Korean Composers Association en het Shanghai Electronic Music Festival. Verder richtte hij Cartel-MTX op, een sinds 2014 bestaand netwerk van Canadese, Amerikaanse en Europese muziekfestivals. Heuvelmans gaf ook richting aan internationale organisaties op het gebied van moderne muziek, zoals de ISCM (International Society for Contemporary Music) en de IAMIC (International Association of Music Information Centres). Zijn bijdragen binnen deze organisaties resulteerden in intensieve samenwerkingen met onder andere het Huddersfield Contemporary Music Festival, Warsaw Autumn (International Festival of Contemporary Music) en het Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant.

Nieuwe directeur en zakelijk leider
Martijn Buser, sinds 2011 werkzaam als programmeur bij Gaudeamus, wordt per 1 januari 2021 de nieuwe artistiek directeur. Daarnaast treedt Rogier van Splunder per 1 oktober 2020 aan als zakelijk leider. Van Splunder was voorheen onder meer actief als directeur van Asko|Schönberg. Buser geeft aan “grosso modo willen blijven doen wat Gaudeamus al 75 jaar doet: namelijk de artistieke dromen van jonge makers waarmaken.”

Gaudeamus Muziekweek 2020
De Gaudeamus Muziekweek 2020, die plaats vond van 9 t/m 13 september, was de laatste Muziekweek onder leiding van Heuvelmans. Het festival vormde dit jaar een creatief antwoord op coronatijd, met een combinatie van fysieke concerten en activiteiten op verschillende locaties in Utrecht én een uitgebreid online programma. Om aan de RIVM-richtlijnen te voldoen, werden de fysieke concerten gespeeld voor een beperkt publiek. Alle concerten waren vooraf uitverkocht. De meeste events werden gelijktijdig gelivestreamd en ingeleid en afgesloten met Q&A’s met de musici en de componisten door de twee hosts, 3FM-dj Eva Cleven en kunstrecensent Persis Bekkering. De live streams werden door duizenden kijkers vanuit de hele wereld bekeken. De reacties op de live streams waren lovend, het publiek dat niet fysiek aanwezig kon zijn liet via de live chat weten heel blij te zijn de concerten virtueel bij te kunnen wonen.

Wandelconcerten en online klankspeeltuin
In de online klankspeeltuin Screen Dive waren 19 interactieve muzikale werken verzameld die bezoekers 24/7 konden bekijken, bespelen en manipuleren, en die ook na het festval online blijven staan. Ook waren er een aantal concerten die enkel fysiek plaatsvonden, waaronder vier wandelconcerten in Amelisweerd door het jonge improvatorencollectief BUI en een concert met Perzische volksmuziek en nieuwe muziek van de Iraanse componist Amin Amel Ebrahimi in het Stadsklooster in Lombok. Met name die evenementen trokken een enthousiast publiek dat nog niet eerder met nieuwe muziek en Gaudeamus in aanraking gekomen was.

75-jarig jubileum
Gaudeamus vierde dit jaar haar 75-jarige jubileum. Dat werd met name gevierd tijdens de openingsavond van het festival, dat in de woorden van NRC “een diverse muzikale tapasavond van hoge kwaliteit, gelardeerd met anekdotes van directeur Henk Heuvelmans” was. Tijdens die avond werden de eerste exemplaren van de vijfdelige jubileumuitgave uitgereikt aan de Utrechtse cultuurwethouder Anke Klein én de 12-jarige violist Adinda van Delft, de jongste musicus op het podium van Gaudeamus ooit. Tijdens het komende concertseizoen wordt nog op verschillende plekken in Nederland én daarbuiten stil gestaan bij het jubileum, met een reeks premières van nieuwe werken die zijn geschreven ter ere van Gaudeamus. De eerste is de wereldpremière van Yannis Kyriakides’ One Hundred Years in de NTR Zaterdagmatinee op zaterdag 19 september in Het Concertgebouw in Amsterdam.

Media & Downloads