playlist: Podcast Curious Ears Season 3 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren
terug naar perspagina

Gaudeamus Muziekweek 2020 maakt eerste namen bekend van eclectisch, multidisciplinair programma

woensdag 8 jul 2020 — De Gaudeamus Muziekweek presenteert dit jaar van woensdag 9 t/m zondag 13 september diverse programma’s die op een creatieve manier omgaan met de anderhalvemetersamenleving. Iedere avond is er een concert met beperkte capaciteit in een van de zalen van TivoliVredenburg dat tegelijkertijd online te bekijken is. Er zijn programma’s speciaal ontwikkeld om online mee te maken, maar ook unieke belevingen waar enkel een select publiek bij kan zijn. Vandaag gaan de eerste concerten in de verkoop.

75 jaar Gaudeamus
Gaudeamus viert dit jaar zijn 75-jarige jubileum. De organisatie heeft zich sinds het allereerste concert dat door oprichter Walter Maas in 1945 werd georganiseerd in Huize Gaudeamus sterk gemaakt voor nieuwe muziek door jonge makers. Muziek die consequent vooruit kijkt en soms de grenzen van wat muziek of een performance kan zijn oprekt – zoals dit jaar de grensverleggende performance van Diamanda Dramm. Asko|Schönberg neemt in het openingsconcert een duikvlucht door de afgelopen 75 jaar, met (fragmenten van) werken van componisten die een nauwe band hebben met Gaudeamus. Zoals Louis Andriessen, Yannis Kyriakides en Calliope Tsoupaki, de huidige Componiste des Vaderlands die een gloednieuw werk schrijft voor het jubilerende festival. Ook Tsoupaki’s werk Thin Air – dat ze schreef op initiatief van Festivals for Compassion in solidariteit met iedereen die op welke manier dan ook geraakt is door corona – klinkt tijdens een lunchpauzeconcert door Harp Sirens en Duo Ebano.

Virtuele wereld
In deze jubileumeditie wordt de grens tussen de fysieke en de virtuele wereld onderzocht. Componist/geluidskunstenaar Zeno van den Broek schreef een stuk voor Slagwerk Den Haag en een reeks drumrobots, dat de relatie tussen mens en machine blootlegt. Componisten Luke Deane en Maya Felixbrodt cureren een virtuele omgeving met interactieve composities en er is een reeks workshops en lezingen die bijna allemaal online kunnen worden gevolgd. Zo gaan Kees Tazelaar en Laura Agnusdei in gesprek over de ontwikkeling van elektronische muziek in Nederland en de rol van Gaudeamus daarin. Jonás Bisquert leidt een seminar over inspiraties en kansen in een kosmopolitische muzikale omgeving. Bij andere concerten draait het juist om de unieke eenmalige fysieke beleving, zoals een wandelconcert in de buitenlucht door BUI.

Verkoop gestart
De kaartverkoop voor deze eerste reeks concerten is vandaag gestart via de website van Gaudeamus. Later deze maand volgen de overige concerten waar een kaartje voor gekocht kan worden in de verkoop. In augustus wordt tenslotte nog een aantal online programma’s bekend gemaakt. Bij alle concerten worden de geldende RIVM-richtlijnen strak nageleefd en vrijwel allemaal worden ze tegelijkertijd online gestreamd. De kijker kan naar eigen inzicht op donatiebasis betalen voor de online content.

Media & Downloads