playlist: Podcast Curious Ears Season 3 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren
terug naar perspagina

Gaudeamus presenteert multidisciplinair muziekfestival vol verrassingen

Unieke combinaties van geluid, beeld, dans, design, fashion, live elektronica en performance tijdens Gaudeamus Muziekweek 2019.

woensdag 3 jul 2019 — Van 4 tot 8 september kunnen nieuwe muziekliefhebbers in Utrecht zich weer laten verrassen door ongehoorde klanken tijdens het jaarlijkse muziekfestival van Gaudeamus. In samenwerking met meer (Utrechtse) partners dan ooit, o.a. Centraal Museum, Stranded FM, Synthese en het Amsterdamse Grachtenfestival, wordt een uniek festivalprogramma gepresenteerd waarmee Gaudeamus er in slaagt een nieuw publiek aan te spreken met multidisciplinaire performances van jonge makers op het snijvlak van muziek, video, dans, beeldende kunst, theater, design en technologie.

Tijdens het openingsconcert op 4 september gaat W.A.L.L van Aart Strootman in première. Met het winnen van de Gaudeamus Award 2017 kreeg hij de opdracht een gloednieuw werk te schrijven. Het resultaat is een visueel overweldigend stuk voor bijzondere, door Strootman zelf gebouwde instrumenten dat wordt uitgevoerd door leden van Slagwerk Den Haag en het eigenzinnige trio TEMKO, waar Strootman zelf deel van uitmaakt. Voor aanvang van het concert wordt een preview vertoond van de documentaire van Dries Alkemade over Aart Strootman waarin het publiek een uniek inkijkje krijgt in het werkproces van deze jonge muziekpionier die op het punt van zijn (internationale) doorbraak staat.
Gaudeamus scout talent tot ver buiten de landsgrenzen, muziekpioniers die zich grenzeloos laten inspireren door verschillende disciplines en kunstvormen, dwars door muzikale stijlen heen. Gaudeamus Muziekweek is een innovatieve hotspot voor de nieuwste klanken en het muzikale aanbod tijdens deze editie is toegankelijker dan ooit. Enkele highlights uit het festivalprogamma:

Inventieve makers verkennen het grijze gebied tussen horen, voelen, proeven en verbeelden tijdens Senses Working Overtime, een tweedaagse geluidskunstexpo in Het Huis Utrecht met perfomatieve installaties en zintuiglijke performances. Met o.a. een concert in het donker, muzikale speelgoeddoolhoven en een workshop Training the Senses met componisten Aart Strootman en Genevieve Murphy.
Tijdens Gaudeamus Saturday Night worden componisten popzangers en ontpoppen hedendaagse chanteuses zich tot 10-koppige ensembles. Het minifestival is als een muzikale lappendeken waarin traditie en vernieuwing samengeweven worden. Louis Andriessens Hoketus uit 1977 staat zij-aan-zij met moderne avant-garde percussionisten als Eli Keszler. Een bomvol programma in en rond de verschillende zalen van TivoliVredenburg dat een ode brengt aan nieuwe experimentele muziek in al zijn gedaantes, met o.a. Luwten, Bec Plexus, Ensemble Klang, en vele anderen.
Leren luisteren naar nieuwe muziek? Pianist Saskia Lankhoorn en componist Brechtje van Dijk nemen op vrijdag 6 september het publiek mee in de wereld van ongehoorde klanken. Ze bespreken de meest recente hedendaagse muziek, maar behandelen ook de muziekontwikkelingen uit de 20e eeuw die eraan voorafgingen. Toegang is gratis. Een ideale introductie op een festival als Gaudeamus!

Meer info & tickets
Op de website van Gaudeamus staat een playlist met muziek uit het festivalprogramma.
Het complete festivalprogramma staat nu online: gaudeamus.nl

Over Gaudeamus
Eind 1945 wordt er een concert georganiseerd in Huize Gaudeamus in Bilthoven. Dit concert markeert het officieuze begin van Stichting Gaudeamus. Sindsdien groeide Gaudeamus uit tot een innovatieve hotspot voor nieuwe muziek. In 2020 bestaat Gaudeamus 75 jaar. En dat gaat groots gevierd worden met speciale concerten en activiteiten. Houd de website in de gaten voor meer informatie.

 

Media & Downloads