playlist: Podcast Curious Ears Season 3 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren
terug naar perspagina

Gaudeamus Saturday Night presenteert experimentele muziek in al haar gedaantes

woensdag 24 jul 2019 — Minifestival gewijd aan de nieuwste ontwikkelingen in hedendaagse muziek
7 september 2019 TivoliVredenburg

Op 7 september 2019 presenteert de Gaudeamus Saturday Night – onderdeel van de Gaudeamus Muziekweek – een bomvol programma in en rondom alle bovenzalen van TivoliVredenburg, met nieuwe experimentele muziek in al haar gedaantes. Van de toonaangevende drummer Eli Keszler – die in 2012 genomineerd was voor de Gaudeamus Award en sindsdien samenwerkte met onder meer Oneohtrix Point Never, Tony Conrad en Jandek – tot jonge, aanstormende elektronische muziekproducers en zangeressen als Maria Somerville, LUWTENupsammy  en  Bec Plexus. Net als uitdagende hedendaagse gecomponeerde muziek van Nadar Ensemble, But What About en  Ensemble Klang, die Louis Andriessens nog altijd frisse klassieker Hoketus uit 1976 spelen.

Tijdens de Gaudeamus Saturday Night kan het publiek navigeren tussen meer dan 20 interdisciplinaire  performances – combinaties van geluid, visuele en fysieke ervaringen – , traditionele concerten en dj-sets. Met zijn vele verschillende zalen is TivoliVredenburg de perfecte locatie om dit spectaculaire en eclectische programma te presenteren.

Muziek buiten de lijntjes

De Saturday Night brengt verschillende jonge muziekpioniers die opereren buiten het genre waar ze vooral bekend van zijn. Componist Brechtje van Dijk presenteert haar nieuwe experimentele popproject Bec Plexus en indiepopzangeres LUWTEN, bloeit uit tot een 11-koppig ensemble voor een eenmalig uniek concert. Freejazzgitarist Jasper Stadhouders speelt een 1,5 uur durende compositie met zijn PolyBand, reikend aan krautrock, mathcore en cumbia. Componist/gitarist David Dramm, fluitist/componist Anne LaBerge en hun dochter, violist Diamanda LaBerge Dramm, presenteren hun trippel-lp  ‘Modern Genetics’, een mix van punk, country, spoken word en electro. En componist Aart Strootman, welbekend om zijn out-of-the-box projecten, krijgt deze avond de Matthijs Vermeulenprijs uitgereikt voor zijn Gaudeamus-opdrachtwerk Shambling Emerge – after after party.

Stranded FM

Het programma van dit jaar is voor het tweede jaar op rij geco-cureerd met Stranded FM. Dit vooruitstrevende online radiostation uit Utrecht presenteert verschillende dj-sets en vier concerten door jonge elektronische-muziekvernieuwers: Maria Somerville, upsammy, Interbellum en Annelies Monseré. Ook zijn er gedurende het festival verschillende exclusieve live radiosessies op Stranded FM door verschillende acts uit het programma van de Saturday Night en het overige festivalprogramma.

Gaudeamus Muziekweek

De Saturday Night is één van verschillende minifestivals binnen de Gaudeamus Muziekweek, die dit jaar plaatsvindt van 4 t/m 8 september op verschillende locaties in Utrecht. De avond ervoor, vrijdag 6 september, is er de eerste editie van het nieuwe mobiele festival Synthese in het FilmCafé met Slagwerk Den Haag, de Berlijnse producer M.E.S.H. en meer. En op donderdag 5 september gaat een samenwerking met Centraal Museum kruisbestuivingen aan tussen muziek, kunst en mode. Met onder meer een geluidsinstallatie van Madelon Hooykaas met nieuwe muziek van Louis Andriessen en performances door Stefan Maier & Catchpenny Ensemble en Diamanda LaBerge Dramm.

Media & Downloads