playlist: Podcast Curious Ears Season 3 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren
terug naar perspagina

MUZIEKPIONIER KELLEY SHEEHAN WINT GAUDEAMUS AWARD 2019

Gaudeamus Muziekweek 2019 laat diversiteit van hedendaagse muziek zien

zondag 8 sep 2019 — De Gaudeamus Muziekweek is zondagavond 8 september in TivoliVredenburg afgesloten met de uitreiking van de Gaudeamus Award 2019. Uit handen van minister Van Engelshoven ontving Kelley Sheehan de prestigieuze compositieprijs voor jonge muziekpioniers. De jury zegt over de winnaar van de Gaudeamus Award 2019: “Kelley Sheehan is een ware verkenner van geluid en werkt met objecten die door haar in hun functie worden opgerekt. Met machine-achtige herhalingen laat ze de luisteraar zich overgeven aan een ongewone noisewereld die haast lijkt te ademen. De composities zijn ingebed in transparante structuren die je naar een intieme en indrukwekkende omgeving lokken. Haar grote gemeenschapszin wordt weerspiegelt in de integriteit waarmee ze als componist haar muziekpraktijk benadert.” Sheehan wordt opgenomen in de respectabele eregalerij van prijswinnaars met vooraanstaande componisten als Unsuk Chin, Anna Korsun en Aart Strootman.

Het programma van de Gaudeamus Muziekweek 2019 reflecteerde meer dan ooit de diversiteit van het hedendaagse muzikale landschap, waarin genres en muzikale rollen steeds meer op losse schroeven staan. “Het was ontzettend inspirerend om te zien hoe muzikale werelden samen kwamen; van jonge componisten die experimenteerden met modulaire synthesizers tot popliefhebbers die in groten getale naar Louis Andriessens Hoketuszaten te luisteren. Ieder jaar weten we een nieuw publiek enthousiast te maken met onze programmering en dat is fantastisch om te zien”, aldus programmeur Martijn Buser.

Het festival opende met de wereldpremière van het stuk W.A.L.L van Aart Strootman, winnaar van de Gaudeamus Award in 2017. Strootman bouwde een gigantische verticale marimba voor dit stuk en speelde zelf mee in het stuk op een zelfgebouwde microtonale gitaar. Later dit jaar is een door Gaudeamus gecoproduceerde documentaire van Dries Alkemade over Strootman te zien op NPO2, met een unieke inkijk in het werkproces van deze jonge muziekpionier die op het punt van zijn (internationale) doorbraak staat.

In samenwerking met een groot aantal (Utrechtse) partners als Centraal Museum, Stranded FM, Synthese en Sonar Traffic trok het festival een groot en divers publiek met uiteenlopende concerten en performances, dat reikte van concerten door internationaal vermaarde ensembles als Offspring en Nadar tot geluidskunst op de Neude met Abstractiepark tot crossovers naar hedendaagse avontuurlijke pop tijdens de Gaudeamus Saturday Night, met speciale projecten van popband LUWTEN en de PolyBand. Tijdens lezingen en seminars werd gereflecteerd op initiatieven om de culturele wereld diverser en inclusiever te maken. Ook liet het programma weer zien dat steeds meer muziekpioniers nieuwe vormen van theatraliteit verkennen, zoals in de muziektheatervoorstelling Zamenhof Project: Breaking the Codesvan de Poolse maker en artist in residence bij Gaudeamus Jerzy Bielski, een performance geïnspireerd op de uitvinder van de universele taal Esperanto, Ludwik Zamenhof. Op de slotdag van het festival was Zamenhof Project: Breaking the Codesook te zien in Kelmis in België, waar korte tijd Esperanto als officiële taal gold.

Gaudeamus Award
Louis Andriessen, Micha Mengelberg en Michel van der Aa waren nog geen 30 toen ze de Gaudeamus Award wonnen. De internationaal zeer gerenommeerde prijs voor veelbelovende componisten werd voor het eerst uitgereikt in 1957 aan de destijds 22-jarige Peter Schat. Sindsdien selecteert een jaarlijks wisselende vakjury uit honderden inzendingen de talentvolste componisten onder de 30.Het winnen van de Gaudeamus Award betekent voor componisten een internationale erkenning van hun werk en is voor velen een springplank in hun carrière. Het festival is voor hen een showcase, waar zowel het publiek als het internationale professionele veld een bredere kijk op krijgt op het werk van de vijf verschillende muziekpioniers.

Jury
Uit de 285 ingezonden partituren van componisten uit 29 verschillende landen selecteerde de internationale expertjury, bestaande uit Clara Iannotta, Gerhard Stäbler en Yannis Kyriakides, vijf componisten voor de Gaudeamus Award 2019. Naast Kelley Sheehan waren Scott Rubin, Nicholas Morrish, Stefan Maier en Remy Siu genomineerd voor de Award.In tegenstelling tot voorgaande jaren was de procedure dit jaar niet geheel anoniem en was vooraf het gender van de componist bekend. Van de inzendingen bleek 20% afkomstig van een vrouw. Gaudeamus zich de komende jaren actief inzetten om het aantal vrouwelijke inzendingen te verhogen en bij de nominaties tot een diversere selectie van muziekpioniers te komen. De leeftijdsgrens voor de Gaudeamus Award 2020 is daarom verhoogd naar 35 jaar.

75 jaar Gaudeamus
Eind 1945 wordt er een concert georganiseerd in Huize Gaudeamus in Bilthoven. Dit concert markeert het officieuze begin van Stichting Gaudeamus. Sindsdien groeide Gaudeamus uit tot een innovatieve hotspot voor nieuwe muziek. In 2020 bestaat Gaudeamus 75 jaar. En dat gaat groots gevierd worden met speciale concerten en activiteiten.

Media & Downloads