playlist: Podcast Curious Ears Season 3 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren
terug naar perspagina

Organist Jacob Lekkerkerker geeft 11 uur durend nachtconcert in de Nicolaïkerk in Utrecht

In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober

donderdag 3 okt 2019 — In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober geeft Jacob Lekkerkerker een 11 uur durende performance in de Nicolaïkerk in Utrecht. Samen met altviolist Oene van Geel, gitarist Alfredo Genovesi en basklarinettist Gareth Davis speelt hij Cathedral Mobile, een hypnotiserende compositie zonder begin, midden of einde. Het publiek mag in en uit lopen, de hele nacht blijven luisteren of zelfs in slaap vallen. De muziek is een hypnotiserende mix van ambient, elektronica, jazz en postrock. Gaudeamus, de Nicolaïkerk en Synthese presenteren dit bijzondere concert van 22:00 tot 08:00 uur, de nacht waarin de klok een uur achteruit wordt gezet.

Avontuurlijke organist
Lekkerkerker is één van de meest innovatieve organisten van nu. Hij is organist en muziekcurator van de Oude Kerk in Amsterdam, waar hij maandelijks onder de noemer Silence vrijdagochtendconcerten vormgeeft met vooraanstaande klankkunstenaars en avontuurlijke componisten als Zeno van den Broek, BJ Nilsen en Claire M. Singer. Vaak combineert hij zijn orgelspel met live elektronica en hij werkt veel samen met andere muzikanten, waaronder veelvuldig met Genovesi en Van Geel.

Cathedral Mobile
Cathedral Mobile is een reizend concept waarmee Lekkerkerker optreedt in verschillende kerken verspreid over Nederland en Europa. De compositie is zo opgebouwd dat hij vrij aan te passen is aan de architectuur, akoestiek en unieke eigenschappen van iedere locatie. Het stuk is geïnspireerd op de eeuwig met de wind mee bewegende mobiles van de Amerikaanse kunstenaar Alexander Calder, een tijdgenoot en bewonderaar van Piet Mondriaan.

Gaudeamus
Gaudeamus presenteert, organiseert, stimuleert en ondersteunt de nieuwste muziek van jonge muziekpioniers. Al 70 jaar maakt Gaudeamus zich hard voor muziekpioniers wereldwijd, biedt hen een ontwikkelplek en podium en brengt zo de muziek van morgen bij nieuwsgierige muziekliefhebbers. Gaudeamus presenteert het hele jaar door concerten in onder meer TivoliVredenburg en kunstgalerie KuuB, organiseert ieder jaar in het begin van september de Gaudeamus Muziekweek en kent jaarlijks de Gaudeamus Award toe, een aanmoedigingsprijs voor jonge componisten.

Synthese
Synthese is een nieuwe serie concerten op onconventionele locaties in Utrecht op het grensvlak tussen modern klassiek, elektronica en pop. De eerste editie vond plaats tijdens de afgelopen Gaudeamus Muziekweek, op vrijdag 6 september in het Filmcafé, met optredens van onder meer Slagwerk Den Haag en de Berlijnse producer M.E.S.H.

Stichting Nicolaïconcerten
De Stichting Culturele Evenementen Nicolaïkerk (kortweg Stichting Nicolaïconcerten) onderscheidt zich door een avontuurlijke programmering, met aandacht voor zowel het meer traditionele repertoire als eigentijdse muziek. Sinds de komst van het grote Marcussen-orgel in 1956 is er in de Nicolaïkerk een traditie ontstaan in het uitvoeren van nieuwe muziek. De Stichting Nicolaïconcerten houdt die traditie graag levend. Zowel toonaangevende hedendaagse componisten als aanstormende jonge talenten vinden in de Nicolaïkerk een podium.

 

Media & Downloads