playlist: Podcast Curious Ears Season 3 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren
terug naar perspagina

Programma Gaudeamus Muziekweek 2020 compleet

donderdag 27 aug 2020 — Over twee weken start de Gaudeamus Muziekweek 2020 met een ambitieus programma van woensdag 9 t/m zondag 13 september. Een combinatie van online én fysieke concerten en activiteiten in en vanuit verschillende locaties in Utrecht: TivoliVredenburg, Het Huis Utrecht, de nieuwe Bibliotheek op de Neude, Amelisweerd, Het Stadsklooster in Lombok, De Havenloods en Peron-E. Er zijn reguliere concerten, workshops, multidisciplinaire voorstellingen, interactieve werken, podcasts, een seminar en een wandelconcert. Gaudeamus, dat dit jaar haar 75e verjaardag viert, heeft dit corona-jaar aangegrepen om uit te pakken met het veelzijdigste programma tot op heden.

Vanaf het moment dat in maart duidelijk werd dat een ‘reguliere’ Gaudeamus Muziekweek niet haalbaar was, is een gloednieuw programma tot stand gebracht waarin online en fysieke muziekbelevingen evenwijdig naast elkaar staan. “2020 is een uitdagend jaar, maar Gaudeamus heeft nog nooit teruggedeinsd voor uitdagingen,” zegt programmeur en nieuwe artistiek directeur per 2021 Martijn Buser. Want, in de woorden van de afscheid nemende algemeen directeur Henk Heuvelmans: “Al 75 jaar maken we ons hard voor muziek die, alle hokjes en genres voorbij, geschreven en uitgevoerd wordt door jonge muziekpioniers die zich nog moeten bewijzen.”

Interactieve en interdisciplinaire werken

Verschillende jonge makers reageerden op verzoeken om werk te maken dat optimaal tot zijn recht komt in de bijzondere omstandigheden van dit jaar. Resultaten daarvan worden onder meer getoond tijdens de 24/7 te beleven online klankspeeltuin Screen Dive, waarin de bezoeker 20 interactieve werken kan beluisteren, manipuleren of zelf spelen. Ook de werken in het multidisciplinaire programma Senses Working Overtime – een samenwerking met Het Huis Utrecht – spelen op vrijdag 11 en zaterdag 12 september creatief in op de dynamiek tussen afstand en intimiteit. Op zondag 13 september brengt muziektheatermaker Jerzy Bielski in Het Huis Utrecht No-One Show: een met behulp van Artificial Intelligence gemaakte voorstelling waarin de menselijke performer geheel van het podium verdwijnt. 

Zoom

Ook het meest geliefde én gehate medium van 2020 Zoom heeft een plekje in het programma. Het legendarische stuk Poème Symphonique van György Ligeti voor 100 metronomen – een Gaudeamus-opdracht en -première in 1963 – wordt hiermee op zondagavond 13 september opnieuw uitgevoerd onder de noemer Poème Zoomphonique in huiskamers en andere locaties verspreid over de wereld. Ook de jaarlijkse Gaudeamus Saturday Night, het festival-in-een-festival dat het grijze gebied opzoekt tussen gecomponeerde, elektronische en popmuziek, speelt zich dit jaar online af. Componisten en musici Brechtje van Dijk en Allison Wright (alias Bec Plexus en No Compliments) presenteren 7,5 uur lang spannende audiovisuele werken. Met een live doorschakeling halverwege de avond naar het concert van Slagwerk Den Haag met nieuw werk van Zeno van den Broek, dat zowel online als live in TivoliVredenburg te beleven is.

Muziek in en buiten de concertzaal

Ook wie snakt naar een fysieke live ervaring, komt aan zijn trekken in de Gaudeamus Muziekweek 2020, uiteraard op afstand en volgens protocol. Pianist Zhabiz Hafizi en baritonzanger Arash Roozbehi spelen tijdens drie concerten in TivoliVredenburg (vr 11), de Bibliotheek Utrecht aan de Neude (za 12) en het Stadsklooster in Lombok (zo 13) nieuw werk van de Iraanse componist Amin Amel Ebrahimi met teksten van de Perzische dichter en filosoof Rumi (1207-1273). Tijdens de openingsavond in TivoliVredenburg speelt Asko|Schönberg fragmenten van werken van componisten die gedurende de geschiedenis van Gaudeamus nauw bij het festival betrokken waren, zoals Louis Andriessen, Calliope Tsoupaki en Yannis Kyriakides. Vrijwel alle concerten waar een live publiek bij is, zijn tegelijkertijd ook online mee te bekijken. Dit geldt echter niet voor de wandelconcerten die het jonge Utrechtse improvisatiecollectief BUI op zondagmiddag geeft in Amelisweerd: een unieke belevenis waar slechts een beperkte groep bezoekers bij kan zijn.

Jubileumboek en website

Ter gelegenheid van de 75e verjaardag van Gaudeamus wordt een speciale jubileumuitgave uitgebracht, met vijf boekjes die ieder een geheel eigen perspectief bieden op de geschiedenis van Gaudeamus. Hierin onder meer essays door Persis Bekkering en Kees Tazelaar en een dubbel-interview met componist Aart Strootman en kunstenaar Soña Lee die een nieuw kunstwerk maakte op basis van Strootmans stuk Nyctophilia. Het boek is te koop via de vernieuwde website van Gaudeamus, waar de inhoud van de jubileumuitgave ook te vinden is als reeks online artikels.

Media & Downloads

No-One Show (foto Marta Musial)