playlist: Gaudeamus Highlight Selectie playlist

Gaudeamus Award 2018 Genomineerde

Gaudeamus Award 2018 Genomineerde

Matthias Krüger

Componist Matthias Krüger werd geboren in Ulm en groeide op in Brussel en Trier. Hij studeerde Compositie aan de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen en aan Columbia University in New York, evenals Frans in Keulen en de Sorbonne Universiteit in Parijs. Zijn belangrijkste docenten zijn Krzysztof Meyer, Fabien Lévy en Johannes Schöllhorn. Daarnaast heeft hij zich laten inspireren tijdens masterclasses en persoonlijke ontmoetingen met componisten als Hans Abrahamsen, Mark André, Georges Aperghis, Chaya Czernowin, Georg Friedrich Haas, José-María Sánchez-Verdú en Vladimir Tarnopolski.

Hij ontving talloze onderscheidingen en beurzen, onder meer van DAAD, de Duitse nationale academische stichting, de Mendelssohn-competitie in Berlijn in 2013, de Keulen Zimmermann-prijs in 2015 en de compositieprijs Chevillion-Bonnaud van de 12de Orléans International Piano Competition in 2016.

Krügers muziek is uitgevoerd door Ensemble Ascolta, Ma’alot windquintet, ensemble hand werk, mam.manufaktur für aktuelle musik, Ensemble BRuCH, Fukio Ensemble, IEMA, PluralEnsemble, en Meitar Ensemble, in onder andere Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Israël, Italië, Polen, Spanje, Zweden en de VS, als onderdeel van festivals zoals ECLAT Stuttgart, Donaueschinger Musiktage, Festival de Royaumont, Northwestern University New Music Conference 2014 en het Mallorca Saxophone Festival, en op locaties zoals Konzerthaus Berlin, Palau de la Música Catalana Barcelona en Carnegie Hall New York.

Hij is momenteel gevestigd in Keulen, waar hij werkt als componist en deeltijds aan het Institute of Musicology van de Universiteit van Bonn.