Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren

Michel van der Aa

Michel van der Aa

De multidisciplinaire en veelzijdige componist Michel van der Aa won de Gaudeamus Award in 1999, aan het begin van zijn carrière. Hij was de eerste Nederlandse muziekpionier sinds 1970 die de Award won.

Van der Aa studeerde compositie aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag onder Louis Andriessen. In 1999 won hij de Gaudeamus Award met zijn percussiestuk Between.

Henk Heuvelmans presents the Gaudeamus Award to Michel van der Aa in 1999

Henk Heuvelmans presenteert de Gaudeamus Award aan Michel van der Aa in 1999

Naast zijn componistenschap studeerde Van der Aa in 2002 ook af in filmregie aan de New York Film Academy. Sindsdien heeft hij muziek, podiumaankleding en film gecombineerd in zijn werk, altijd de vorm die een concert kan aannemen innoverend en bevragend.

Onder de vleugels van Gaudeamus creëerde Van der Aa na het winnen van de Award de innovatieve kameropera One, waarin hij live performance en video combineerde. De productie was een model voor alle successen die hij sindsdien over heel de wereld bereikt heeft.

De relatie tussen Gaudeamus en Van der Aa bleef sterk. In 2016 werd Van der Aa’s stuk Up-Close uitgevoerd door Amsterdam Sinfonietta tijdens het openingsconcert van het festival.

En in 2020 werd zijn stuk Wake uitgevoerd door Joey Marijs van Asko|Schönberg tijdens het openingsconcert van het festival, dat zich deels online en offline afspeelde. Een stuk voor percussie, net als Between, dus: de cirkel is rond voor Gaudeamus en Van der Aa.

Foto © Sarah Wijzenbeek